nieuws

Tweede Kamer bespreekt SP-initiatief ‘100% veilig sparen en betalen’

Woensdag wordt er, mede op initiatief van SP-Kamerlid Mahir Alkaya, gedebatteerd over de ‘toekomst van het geldstelsel’. Hier worden onder andere onze voorstellen voor een Nationale Betaal- & Spaarbank, een digitale munt, en de vitale rol voor contant geld in onze samenleving besproken. Samen met burgerbeweging Ons Geld, SFL, economen en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid hebben wij ons de afgelopen jaren ingezet voor een veiliger, stabieler en rechtvaardiger geldsysteem.

Dit debat heeft een lange aanloop. Al in 2015 werd het thema door stichting Ons Geld en theatergroep De Verleiders op de kaart gezet met meer dan 110.000 handtekeningen voor hun burgerinitiatief. Hierop volgde een debat in de Tweede Kamer wat leidde tot een drie jaar durend onderzoek door de WRR. Ondertussen wordt er al decennia gepraat en gedacht over dit onderwerp, zijn er honderden publicaties over geweest en buigt 80% van de centrale banken in de wereld zich al over dit thema.

Om deze discussie in Nederland verder aan te jagen kwam Alkaya zelf met zijn initiatiefnota ‘100% veilig sparen en betalen’. Deze nota is gebaseerd op het SP-verkiezingsprogramma waarin we een ‘een publieke bank waar ons spaargeld veilig is en bonussen en woekerwinsten niet voorkomen’ voorstellen en die een ‘voorbeeld kan zijn voor andere financiële instellingen’, maar ook bijvoorbeeld de WRR onderstreept  in hun daarna uitgekomen rapport de belangrijke rol voor deze instelling. Met deze Nota doet de SP in het debat vandaag drie voorstellen:

  • Richt een publieke bank op van en voor het volk. De Nationale Betaal- & Spaarbank als alternatief op de risicovolle private sector. Een plek waar je spaargeld veilig staat, je geen negatieve rente kan krijgen, maar waar je wel alle spaar- en betaalgemakken van hebt. 
  • Laat volksvertegenwoordigers toezicht houden op de oprichting van een digitale munt. Ons geldsysteem is te belangrijk om over te laten aan alleen ambtenaren en bankiers hoe kundig zij ook zijn, hier moet ook democratische grip op zijn. 
  • Bescherm de rol van contant geld. Ook in de toekomst is er nog een belangrijke plek voor contant geld in onze samenleving en voor de stabiliteit van ons geldsysteem. De toegankelijkheid van en contant geld als wettig betaalmiddel en het aannemen hiervan in winkels moet dus geborgd blijven. 

Lees hier meer over de Nationale Betaal- & Spaarbank.


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers