Bekende gezichten Oud-wethouder in Zutphen en Kandidaat Tweede Kamerlid

Mathijs ten Broeke

"Politici die in grote huizen wonen, dure auto's rijden en een dik inkomen hebben, roepen nu van alles over bestaanszekerheid. Maar ze hebben geen idee waar ze het over hebben."

Meer over Mathijs

Twee belangrijke dingen bleven bij mij hangen toen ik de SP leerde kennen, namelijk: een andere wereld ís mogelijk en die wereld komt er niet vanzelf, daar is strijd voor nodig. De enorme ongelijkheid tussen rijke en arme mensen die ik al van jongs af aan om me heen zag, vertelde me dat die andere eerlijke en solidaire wereld er moet komen. Dus ben ik lid geworden in 2010 en heb ik sindsdien tal van acties gevoerd. Met thuiszorgers voor een fatsoenlijk loon, met huurders voor goed opgeknapte huizen en met buurtbewoners voor een speeltuin.

Het combineren van de grote idealen voor een rechtvaardige wereld, met het actievoeren in de buurten voor concrete veranderingen in de levens van mensen, dat is wat mij inspireert. Politici die in grote huizen wonen, dure auto’s rijden en een dik inkomen hebben, roepen nu van alles over bestaanszekerheid. Maar ze hebben geen idee waar ze het over hebben. Het inspirerende aan SP’er zijn is dat je midden in de samenleving staat en nooit naast je schoenen gaat lopen. De gesprekken met mensen aan de deur gaan over wat belangrijk is in het leven, in de gemeenschap en dus wat de moeite waard is om voor te strijden.

Mensen die het belangrijkste werk in onze samenleving doen, moeten het meer voor het zeggen krijgen. Welke zorg je krijgt wordt op dit moment niet bepaald door de zorgverlener, maar door bureaumensen bij een zorgverzekeraar. Hoeveel pakketjes een bezorger in een uur kan rondbrengen wordt niet bepaald door degene die achter het stuur zit, maar door een baas die er zoveel mogelijk aan wil verdienen. Als niet de kletsende klasse maar de werkende klasse het voor het zeggen krijgt, zou het leven zoveel beter en eerlijker worden.

 
 

Wie is Mathijs?

Ik ben 33 jaar en ik woon samen met mijn verloofde en twee katten in het mooie Zutphen. Als klein jongetje verbaasde ik me al over het verschil tussen het ene schoolvriendje dat geen geld had voor nieuwe kleren en het andere klasgenootje dat altijd het nieuwste van het nieuwste speelgoed had. Later leerde ik meer van de wereld om me heen kennen en kwam ik erachter dat zaken als armoede, gezondheid en toegankelijk onderwijs vooral maatschappelijke keuzes zijn in plaats van persoonlijke keuzes. Dat betekent ook dat er maatschappelijke strijd voor nodig is om dit te verbeteren in plaats van vechten voor mijn eigen geluk. Tot op de dag van vandaag is dit wat mij drijft om politiek actief te zijn. De menselijke maat organiseren en het rauwe kapitalisme afbreken, daar knapt de wereld een stuk van op.

Ik ben actief geweest bij de jongerenvereniging van de SP, bij de landelijke partij, bij de lokale afdeling, bij de SP-fractie in het Europees parlement en in de Zutphense gemeenteraad. In tussen 2018 en 2022 was ik wethouder namens onze partij. Op dit moment werk ik voor de Nederlandse Woonbond, die opkomt voor alle huurders en woningzoekenden.
In Zwolle heb ik ooit de journalistiekopleiding afgerond. En al van jongs af aan houd ik van zeilen en gitaar spelen.