nieuws

Beckerman wil hulp door dierenarts weer betaalbaar maken

Terwijl heel veel mensen in diepe problemen zitten door de explosief gestegen kosten, worden de behandelingen van dieren door dierenartsen alsmaar duurder. Meer dan 1200 euro voor een scan, honderden euro’s voor een eenvoudige sterilisatie van je hond of meer dan zestig euro voor een simpel consult bij de dierenarts. Voor veel baasjes is een noodzakelijk bezoek aan de dierenarts inmiddels onbetaalbaar. Buitenlandse miljardenbedrijven kopen steeds meer kleine Nederlandse dierenartsenpraktijken op, met als gevolg dat deze bedrijven de prijzen flink omhoog gooien.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman wil daarom meer hulp voor mensen en dierenhulporganisaties en daarnaast ook een einde maken aan het verdienmodel van de dierenindustrie: ‘Steeds meer praktijken worden opgekocht door grote ketens zoals AniCura en Evidensia. Zij verdienen veel geld met het verhogen van de prijzen en het inzetten op onnodige behandelingen. Mens en huisdier is hier de dupe van. Het is niet te verkroppen dat dieren soms moeten lijden, omdat de rekeningen niet meer betaald kunnen worden. De SP wil daarom weer vaste en lagere tarieven voor de behandeling van huisdieren, zoals we dat vroeger ook hadden in Nederland. Daarnaast moet er snel hulp komen voor mensen en dierenhulporganisaties die nu kampen met torenhoge rekeningen.’

In Nederland heeft 48% van de huishoudens een huisdier. Het merendeel hiervan zijn honden en katten. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat maar liefst 34 procent van de ondervraagden moeite heeft met het betalen van medische kosten voor hun huisdier. 22 procent moet zelfs een lening aangaan om alle medische kosten te kunnen betalen. Beckerman: ‘Tot 1998 hadden we vaste tarieven. De belofte bij het loslaten van deze vaste prijzen was dat een bezoek aan de dierenarts goedkoper en efficiĆ«nter zou worden. De prijzen zijn in sommige gevallen exorbitant gestegen en vaak is helemaal niet duidelijk welke behandelingen nu daadwerkelijk noodzakelijk zijn. Daarom moeten we zo snel mogelijk weer vaste prijzen voor behandelingen gaan hanteren en mensen en dierenhulporganisaties helpen met het betalen van de rekeningen.’

 

Betrokken SP'ers