Acht SP-voorstellen voor Groningen en Drenthe aangenomen

De Tweede Kamer heeft vandaag voor acht voorstellen van SP-Kamerlid Sandra Beckerman gestemd om gedupeerde Groningers en Drenten sneller en beter te compenseren voor de aardbevingsschade. De Kamer wil net als de SP dat de ten onrechte afgewezen schades opnieuw worden beoordeeld, dat er meer technische en juridische steun komt voor gedupeerden en dat de grote problemen die huurders van Marenland hebben opgelost worden. Beckerman: ‘Groningers en Drenten worden groot onrecht aangedaan. Zij staan alleen tegenover de staat. Dit zijn kleine maar belangrijke overwinningen van en voor gedupeerden.’

Gedupeerden moeten ongelijke strijd voeren 

Gedupeerden moeten nog steeds een ongelijke strijd voeren tegen de staat. Terwijl de staat met dure experts en advocaten, waaronder de landsadvocaat, tegenover gedupeerden staat, krijgen gedupeerden hun steun niet of pas achteraf vergoed. Beckerman: ‘Met een rietje tegenover een troep hongerige wolven, zo beschreef een Groninger het. We strijden al jaren om de rechtspositie van mensen te versterken. Vandaag zijn eindelijk weer voorstellen voor aangenomen zodat gedupeerden vaker recht krijgen op technische en juridische steun.’

Ook een belangrijk voorstel voor Beckerman is dat de staat zich ook aan wettelijke termijnen moet gaan houden bij de afhandeling van schades. Beckerman: ‘De overheid laat bewoners soms jarenlang wachten. Tegelijkertijd dwingen ze bewoners om zich aan strikte termijnen te houden. De verhalen zijn schrikbarend en schrijnend. De overheid gedraagt zich soms als meedogenloze machine.’

Problemen bij schadeafhandeling en versterking aanpakken

Beckerman: ‘De problemen bij de schadeafhandeling stapelen zich op. Aangenomen moties worden niet uitgevoerd. Daarom zijn we nu met een wetswijziging gekomen waarmee het kabinet het IMG aanwijzingen kan geven.’ De SP wil hiermee onder andere zorgen dat gedupeerden die nu onterecht niet in aanmerking komen voor schadevergoedingen en compensatieregelingen dat alsnog wel krijgen.

Ook moet het kabinet nu alles op alles zetten om de huurders van Marenland te steunen. Deze huurders zitten ernstig in de knel. Zo zijn er versterkte woningen waarvan complete gevels loslaten, krijgen huurders na sloop een kleinere woning terug en wordt er slecht gecommuniceerd met huurders.

Betrokken SP'ers