nieuws

Marijnissen: 'Pak de winsten, verlaag de rekening'

'De kosten voor mensen moeten dit jaar nog omlaag. In tijden waarin grote bedrijven recordwinsten maken, de economie draait als een tierelier en de overheid als gevolg van de hoge prijzen miljarden extra binnenkrijgt, kunnen steeds meer Nederlanders niet meer rondkomen. Dat deugt niet. Dit kabinet zet de bestaanszekerheid van veel Nederlanders, en daarmee onze beschaving, op het spel. Als het Rutte en Kaag niet lukt om de kosten te verlagen, moeten ze plaatsmaken voor anderen die het wel kunnen', zegt SP-leider Marijnissen.

Kosten omlaag PrinsjesdagProtest

De SP pleit al veel langer voor een maximum op de prijzen voor de energierekening, lagere kosten voor boodschappen en tanken, een snellere huurverlaging en het afschaffen van het eigen risico. Door een hogere belasting op de grote winsten van grote bedrijven en het invoeren van een serieuze vermogensbelasting voor de rijkste 1%, kunnen we dit betalen.

De energierekening had al eerder moeten worden gemaximeerd, maar dat alleen is niet voldoende. Kabinet Rutte 4 lijkt niets te doen om de markt terug te dringen. Marijnissen: 'Geld van de samenleving hoort niet in de zakken van aandeelhouders van energiebedrijven te belanden. Daarom moeten we de energierekening maximeren en tegelijkertijd zorgen dat onze energie weer in eigen hand komt zodat we democratische zeggenschap en controle hebben over een basisvoorziening als onze energie.'

Afgelopen weekend kwamen duizenden al samen op het PrinsjesdagProtest in Den Haag, georganiseerd door de SP. Een duidelijk signaal om te laten zien dat het genoeg is geweest: pak de winsten, verlaag de rekening!

Ben je het eens met dit standpunt?

Betrokken SP'ers