nieuws

Goedkope duurzame energie voor alle huishoudens

Lilian Marijnissen
SP-leider Lilian Marijnissen

Op de dag dat er in tientallen steden in Nederland klimaatalarm wordt geslagen lanceert de SP het initiatief 'Zon voor iedereen'. Een plan voor goedkope en duurzame energie voor alle huishoudens.

Door de coronacrisis en het verplicht thuisblijven komt een deel van de huishoudens in de knel met het betalen van de energierekening. Uit een representatieve peiling van peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond, blijkt dat 26% van de Nederlanders, dat zijn ongeveer 2 miljoen huishoudens, een veel hoger energieverbruik heeft dan voor de coronacrisis. Uit de peiling blijkt ook dat 18 procent van de Nederlanders zich zorgen of veel zorgen maakt over de hoogte van de energierekening. Dat staat gelijk aan ruim 1,4 miljoen huishoudens. Onder mensen met een lager inkomen zijn die zorgen aanzienlijk hoger, daar maakt een derde van de mensen zich zorgen of grote zorgen over de hoogte van de energierekening. Het aantal mensen in energiearmoede dreigt enorm te stijgen. De SP komt daarom met een initiatiefvoorstel voor goedkope duurzame energie voor alle huishoudens.

De SP wil onder andere collectieve zonnepanelen op zoveel mogelijk geschikte daken van woningen. De SP liet onderzoeksbureau CE Delft uitzoeken hoeveel duurzame energie kan worden opgewekt als alle geschikte daken van woningen worden gebruikt. Zij komen uit op een geschat potentieel van tussen de 19 en 35 TWh dat nu al jaarlijks opgewekt kan worden. Dat betekent dat ten minste 92% van wat huishoudens nu gebruiken met zonnepanelen op daken kan worden opgewekt, maar waarschijnlijker is dat meer of zelfs veel meer stroom opgewekt kan worden dan huishoudens nu gebruiken.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman

De SP wil dat deze panelen onderdeel worden van nieuwe gemeentelijke energievoorzieningen zodat huishoudens zeggenschap krijgen en de energierekening daalt. Verder wil de SP de energierekening van huishoudens laten dalen door woningen te verbeteren en verduurzamen. Daarbij moeten bewoners niet op kosten worden gejaagd en juist de slechtste woningen -met bijvoorbeeld schimmel- als eerste worden aangepakt. Bovendien wil de partij een rechtvaardige energierekening door huishoudens en MKB minder en grootverbruikers meer te laten betalen.

De afgelopen jaren ging 80% van het klimaatgeld voor huishoudens naar de mensen met de hoogste inkomens. Met dit plan draaien we dat om. We zorgen dat juist de mensen met een laag en gemiddeld inkomen daarvan profiteren. Bovendien komen er met het SP plan komen er tienduizenden vaste, groene, banen bij.

 

 


Lees hier ons initiatiefvoorstel Zon voor iedereen

Betrokken SP'ers