nieuws

SP komt met drie wetten voor een eerlijke economie

Tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer kondigt de SP drie wetten aan voor een eerlijke economie: de Wet Eerlijk Inkomen, de Wet Eerlijk Delen en de Wet Eerlijk Beslissen. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen: ‘Wij willen een eerlijke economie. Een economie die niet werkt voor een enkeling, maar voor ons allemaal. De coronacrisis heeft een vergrootglas gelegd op de onevenwichtigheden in onze economie. Deze wetten zorgen voor een samenleving waarin aandeelhouders een flinke stap terug doen ten bate van de mensen die waarde creëren.’

De focus op het belang van aandeelhouders is compleet doorgeslagen. Zij nemen uiteindelijk alle beslissingen – ook als die slecht zijn voor de toekomst van het bedrijf. Om dit te veranderen is er een nieuwe en eerlijke machtsbalans nodig in ondernemingen. De Wet Eerlijk Beslissen geeft werknemers meer invloed. ‘Wij willen werknemers meer zeggenschap geven bij grote bedrijven. Over strategische investeringen en over beloningen aan de top. Over fusies of verkoop van het bedrijf. Daar gaat deze wet voor zorgen,’ zegt Marijnissen.

Ook wil de SP dat niet alleen aandeelhouders, maar ook werknemers mee gaan delen in de winst. Al dertig jaar wordt aan bedrijven alle ruimte gegeven om te streven naar winstmaximalisatie voor de aandeelhouders. De gedachte hierachter was dat winst voor de bedrijven goed is voor ons allemaal. Maar dat is niet zo: zo belandde zeventig procent van de totale winst van de 75 grootste beursfondsen in de zakken van aandeelhouders. Marijnissen: ‘Afgelopen decennia zagen we dat het razend goed ging met bedrijven waardoor de uitkeringen aan aandeelhouders door het dak gingen, maar de werknemers die het werk deden, zagen er weinig van. Dat moet anders. Daarom hebben we ook een wet gemaakt voor eerlijke winstdeling.’

Tot slot komt de SP met een Wet Eerlijk Inkomen waarmee het minimumloon wordt verhoogd van 10 naar 14 euro. Door de koppeling stijgen de uitkeringen en de AOW automatisch mee. Daarmee bestrijd je niet alleen de ongelijkheid, het is ook goed voor de economie doordat de koopkracht toeneemt. Marijnissen: ‘Het reëel besteedbaar inkomen van mensen stijgt al 40 jaar nauwelijks. Dit in tegenstelling tot de winsten van bedrijven. Veel van de mensen met ‘cruciale beroepen’, zoals schoonmakers, winkelpersoneel en pakketbezorgers werken voor het minimumloon. Zij werken hard en krijgen weinig.’ De Wet Eerlijk Inkomen zorgt voor een loonsverhoging voor meer dan twee miljoen werknemers die nu op of rond het minimumloon verdienen.

 


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers