Drie vragen aan Cem Lacin over de vliegbelasting

Cem Lacin

In de Tweede Kamer is woensdag gesproken over het invoeren van een vliegbelasting. Alle reizigers die in Nederland op het vliegtuig stappen, moeten 7 euro extra belasting gaan betalen. Hoe staat de SP hierin? We gingen erover in gesprek met SP-Kamerlid Cem Lacin.

Waarom stemt de SP tegen de vliegbelasting?

De vliegbelasting die de regering voorstelt is ordinaire geldklopperij. Mensen moeten extra geld gaan betalen, zonder dat de luchtvaart schoner, duurzamer of stiller wordt. De consument mag weer extra gaan betalen en grote bedrijven komen er weer makkelijk vanaf.

Die 7 euro voor een vliegticket is toch niet zoveel?

Als je alleen naar die 7 euro kijkt dan lijkt dat zo ja. Maar het gevolg van dit soort plannen is dat elk draagvlak om klimaatverandering aan te pakken onderuit wordt gehaald. Een gezin betaalt niet alleen extra voor hun vliegvakantie. Ze moeten ook extra energiebelasting betalen, terwijl hun huurwoning niet verduurzaamd wordt. Ze krijgen een accijnsverhoging op de diesel die ze in hun auto tanken waarmee ze vervolgens de binnenstad niet meer in mogen, terwijl de opbrengst wordt gebruikt om dure Tesla's voor de elite mee te subsidiëren. Dit is gewoon de zoveelste onrechtvaardige klimaatmaatregel die de elite ontziet.

Vindt de SP dan dat er helemaal geen vliegbelasting geheven moet worden?

De SP is voorstander van het belasten van de veelvliegers. Uit onderzoek is gebleken dat 40% van de vluchten op Schiphol gevlogen wordt door slecht 8% van de reizigers. Dit zijn met name de zakelijk reizigers die wekelijks op en neer naar steden als Londen, Frankfurt of Parijs vliegen.

Betrokken SP'ers