nieuws

Arbeidsmigranten zijn geen verdienmodel

Arbeidsmigratie is door schijnconstructies en foute uitzendbureaus een verdienmodel geworden. Werknemers worden tegen elkaar uitgespeeld om de kosten voor werk maar zo laag mogelijk te houden en arbeidsmigranten worden regelmatig uitgebuit. Daarom komt de SP samen met de ChristenUnie met een actieplan arbeidsmigratie.

SP-leider Lilian Marijnissen: 'Je werkgever die ook je huisbaas is. Als je dus gedoe hebt op je werk kun je zomaar je dak boven je hoofd verliezen. Dit is een voorbeeld van de onwenselijke afhankelijkheidsrelatie waar veel arbeidsmigranten in zitten. Daar moet echt een eind aan komen.'

Omdat er binnen Europa een behoorlijk verschil is in de hoogte van de lonen en werkgevers en uitzendbureaus misbruik maken van werknemers door ze via allerlei schijnconstructies te laten werken is het bijzonder lucratief om mensen duizenden kilometers ver weg van hun thuis en hun gezin te laten werken. Het ontwricht hele gezinnen in de landen daar. En hier leven mensen regelmatig in slechte omstandigheden en blijven de lonen laag.

Daarom komt de SP samen met de ChristenUnie met verschillende voorstellen om arbeidsmigratie beter te reguleren, onzekere contracten en schijnconstructies aan te pakken en de omstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren. Zo stellen we voor om een einde te maken aan malafide uitzendbureaus door een vergunningplicht voor deze uitzendbureaus in te voeren.

Daarnaast moet het niet zo kunnen zijn dat je werkgever ook je huisbaas is. En moet het aantal flexibele contracten worden teruggedrongen en de schijnconstructies worden aangepakt.

Lilian Marijnissen: 'Dit jaar was ik in Polen en daar zag ik hoe arbeidsmigratie in de praktijk als verdienmodel voor werkgevers werkt. De mensen die uit Polen zijn weggetrokken worden vervangen door werknemers uit Oekraïne. Daar gebeurt weer exact hetzelfde. Het is een race naar beneden.'

Lees hier het actieplan van de SP en de ChristenUnie.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers