nieuws

Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd over burgerslachtoffers bij bombardementen

Sadet Karabulut

Jarenlang is de Tweede Kamer niet, verkeerd en onvolledig geïnformeerd over burgerdoden bij bombardementen in Irak. Eerder werd al bekend dat er 70 burgerdoden zijn gevallen bij een Nederlands bombardement in Hawija in Irak. SP-Kamerlid Sadet Karabulut: ‘Van meet af aan hebben wij aangedrongen op openheid over burgerslachtoffers. Zowel in 2015 als in 2018 hebben we gevraagd naar Nederlandse betrokkenheid bij burgerslachtoffers in Irak. Minister Bijleveld moet zich niet verschuilen achter haar voorganger. Dat zij nu haar verantwoordelijkheid probeert te ontlopen is onacceptabel en een klap in het gezicht van de slachtoffers en nabestaanden.’

Niet alleen Irak, maar ook Nederland is verantwoordelijk voor de dood van onschuldige mensen vindt Karabulut. ‘De minister moet volledige openheid van zaken geven. Wij eisen de waarheid en niets anders dan de waarheid na jarenlange geheimhouding. Iets anders past een democratie niet. Duidelijk is wederom, helaas, dat zonder onderzoeksjournalisten en andere critici deze waarheid waarschijnlijk nooit aan het licht was gekomen.’

Betrokken SP'ers