Kamer steunt SP: Onderwijs behouden voor kwetsbare leerlingen

Peter Kwint

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag een oproep van de SP om onderwijs op zorgboerderijen en andere instellingen niet zomaar te laten verdwijnen. SP-Kamerlid Peter Kwint spreekt van een belangrijke stap voor kwetsbare leerlingen die anders thuis zouden komen te zitten: ‘Schoolbesturen willen nu niet altijd de samenwerking aangaan met dit soort initiatieven. Nu kunnen zij daartoe verplicht worden door de Onderwijsinspectie. Zodat het belang van het kind altijd voorop gaat.’

Al lange tijd zet de SP zich in voor het behoud van onder meer De Grote Brander in Okkenbroek. Deze zorgboerderij mocht alleen onderwijs blijven bieden wanneer het een nevenfunctie van een school zou worden, maar schoolbestuurders hielden dit tegen. Kwint: ‘En zo zijn er door het hele land tientallen waardevolle initiatieven die we moeten behouden. Initiatieven die ervoor zorgen dat kinderen die niet in het reguliere onderwijs passen alsnog onderwijs kunnen volgen. Die moet je niet het slachtoffer laten worden van een machtsstrijd tussen een zorginstelling en een school. Die moet je in bescherming nemen. We zijn er nog lang niet en de strijd voor deze initiatieven gaan door. Maar dit is een hele noodzakelijke stap op weg naar onderwijs voor ieder kind.’

Betrokken SP'ers