nieuws

Succes SP: Slechte flexwet Koolmees aangepast

Bart van Kent

De nieuwe flexwet van minister Wouter Koolmees is onder druk van de SP flink aangepast. Zo is de bizar lange proeftijd van vijf maanden uit de wet gehaald. Ook zal het pensioen onderdeel uitmaken van de gelijke rechten voor werknemers met een payrollcontract. Eerdere initiatieven van de SP zoals het recht op een ontslagvergoeding vanaf dag één, maken ook onderdeel uit van de wet. Dat was eerst pas na twee jaar. Daarnaast zullen zekere contracten aantrekkelijker worden, omdat de kosten afnemen voor werkgevers. De kosten voor onzekere flexcontracten nemen juist toe.

SP-Kamerlid Bart van Kent: ‘Het is winst dat de wet zoals die vandaag is aangenomen, een stuk minder slecht is dan waar de minister eerst mee naar de Kamer kwam. Maar niet alle slechte maatregelen zijn uit de wet geschrapt. De afbraak van de bescherming tegen onterecht ontslag staat er nog in bijvoorbeeld. Evenals het feit dat werknemers straks drie jaar moeten wachten op een zeker contract, terwijl dat nu twee jaar is. Dat samen zorgt ervoor dat de balans toch doorslaat naar een stem van de SP tegen deze flexwet van minister Koolmees. Wij blijven knokken voor zeker werk.’

Betrokken SP'ers