Kwint: 'Rijdende rechter' voor thuiszitters die naar school willen

Peter Kwint

Het is de SP een doorn in het oog dat duizenden kinderen thuiszitten, omdat er in hun regio geen plek is op een school, omdat ze meer begeleiding nodig hebben. Daarom pleit de SP ervoor om alle dossiers van deze kinderen opnieuw te bekijken en een plek voor deze kinderen te zoeken. SP-Kamerlid Peter Kwint: ‘Passend onderwijs zou het aantal thuiszitters moeten terugdringen. Niks is minder waar. Daarom wil ik een paar knappe koppen die knopen mogen doorhakken aan de slag zetten. Zodat zoveel mogelijk kinderen het onderwijs krijgen dat ze verdienen.’

De SP doet dat voorstel tijdens het debat over passend onderwijs dat vandaag in de Kamer wordt gevoerd. Kwint: ‘Ouders en leraren doen vaak het uiterste om de beste uitkomst voor een kind te realiseren. Maar als een kind extra ondersteuning nodig heeft, dan betreed je een oerwoud van regels, formulieren en bureaucratie. Georganiseerd wantrouwen. En als je dan vast loopt in het oerwoud dan komt je kind soms thuis te zitten. Dat moet echt anders. Deze leraren en ouders, en natuurlijk de kinderen om wie het gaat, hebben een steun in de rug nodig, iemand die ze helpt met de regels. Iemand die met de vuist op tafel kan slaan bij instanties. Een rijdende rechter voor ouder en kind.’

Betrokken SP'ers