nieuws

CETA’s eerste verjaardag verdient een 'nee'

Bij de stemming over CETA in het Europees Parlement in Straatsburg
Bij de stemming over CETA in het Europees Parlement in Straatsburg

Nederland moet CETA, het handelsverdrag met Canada, niet ratificeren, stelt SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur op basis van een studie van het Franse Veblen-instituut naar de gevolgen van het verdrag. CETA leidt tot de import van producten die niet voldoen aan de Europese regels, en het zet het recht op regelgeving onder druk. Zonder ratificering door alle lidstaten vervalt het verdrag. 

CETA, het handelsverdrag met Canada, viert vandaag zijn eerste verjaardag, maar dat is geen reden voor een feestje. Mineur ziet haar zorgen over het verdrag bevestigd in de studie van het Veblen-instituut. Mineur: “het verdrag met Canada leidt tot de invoer van genetisch gemanipuleerde producten en gewassen die geteeld zijn met pesticiden die in de EU verboden zijn.  Ook zet het verdrag het recht op regelgeving onder druk. Weliswaar is het arbitrage-onderdeel van het verdrag nog niet in werking, maar dat weerhoudt Canadese bedrijven er niet van om via een ander handelsverdrag toch te dreigen met ISDS-zaken. Het doel van dit verdrag was vanaf het begin om de democratische controle van de internationale handel onder druk te zetten, en we zien nu al dat dat ook gebeurt. Dit verdrag levert geen bijdrage aan duurzame handel in het voordeel van beide partijen. Laten we ermee stoppen.”

Het Nederlandse parlement is één van de parlementen die het verdrag nog moeten ratificeren, maar het wacht nog op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de verenigbaarheid van het arbitrage-onderdeel met het Europese recht. Na een eerdere uitspraak van het Hof over de Achmea-zaak is het twijfelachtig of het verdrag überhaupt geratificeerd kan worden.

 


 

Betrokken SP'ers