nieuws

Tienduizend mensen in Den Haag voor Nationaal ZorgFonds

'De grootste politieke manifestatie deze campagne. Tienduizend mensen die de politiek oproepen een Nationaal ZorgFonds in te voeren. Met energie en enthousiasme. Wat een fantastische dag!’ Dat zei SP-leider Emile Roemer vandaag tijdens het Nationaal Zorgdebat in Den Haag, waar duizenden mensen en lijsttrekkers spraken over de toekomst van ons zorgstelsel.

Mars voor Nationaal ZorgFonds
Debat Nationaal ZorgFonds

Roemer benadrukte tijdens het debat de noodzaak om snel een streep te zetten door het eigen risico. ‘Het eigen risico is een boete op ziek zijn. Ziek zijn is geen keuze en daarom schaffen we het eigen risico af. De ziektekostenpremies maken we inkomensafhankelijk. Mensen met een middeninkomen en een lager inkomen zullen hiervan profiteren. Heel goed dat een links blok vandaag duidelijk maakt dat het eigen risico moet worden afgeschaft.’

De tent op het Malieveld bleek niet groot genoeg om de duizenden toegestroomde mensen te ontvangen. Roemer: 'Een kwart miljoen mensen zijn inmiddels vriend geworden van het Nationaal ZorgFonds. Het zorgpersoneel staat achter ons. Onze beweging om de marktwerking in zorg af te schaffen groeit. Deze beweging is niet meer te stoppen.' 

Tweet Nationaal ZorgFonds

Na afloop van het debat liepen de duizenden mensen in een indrukwekkende mars van het Malieveld naar het torentje van premier Rutte. Met teksten als 'Geen winst over de rug van patienten' wordt duidelijk gemaakt waar deze beweging voor staat. De zorg is geen markt, schaf de zorgverzekeraars af.

Betrokken SP'ers