nieuws

Succes SP: meer criminele winsten afpakken

Michiel van Nispen

Dinsdag kreeg SP-Kamerlid Michiel van Nispen steun voor zijn voorstellen om meer crimineel verkregen vermogen af te kunnen pakken. Er zal gekeken worden op welke manier er sneller en vaker beslag kan worden gelegd op criminele winsten. Ook komen onder andere het Openbaar Ministerie (OM), de Belastingdienst en de politie samen met een plan voor een beter afpakbeleid.

Van Nispen: ‘Er gaat nu nog teveel mis bij het afpakken. Criminele winsten worden nog te makkelijk weggesluisd voordat ze worden ontnomen. Een crimineel pak je het beste in zijn portemonnee, dus we moeten elke kans aangrijpen om dat ook daadwerkelijk te doen.’

Eerder bleek uit onderzoek van financieel rechercheur Rob van Laar dat politie, OM en Belastingdienst onvoldoende samenwerken, waardoor minder wordt ontnomen dan mogelijk is. Deze samenwerking is nog steeds niet goed op orde. ‘Ondanks de beloftes van deze regering dat dit knelpunt zou worden verbeterd, krijg ik nog te vaak signalen dat er onvoldoende gebeurt. Ook zijn er nog steeds veel te weinig financieel rechercheurs. Politie, justitie en Belastingdienst moeten daarom aan tafel om te kijken wat zij precies nodig hebben om meer crimineel verkregen vermogen af te kunnen pakken,’ aldus Van Nispen.

Door een zestal Brabantse bestuurders is vorige week bovendien aangegeven dat criminele winsten te makkelijk worden doorgesluisd naar het buitenland. Al bij de arrestatie moet volgens hen beslag worden gelegd op deze winsten. Op verzoek van de SP zal de regering bekijken op welke manier dit mogelijk kan worden gemaakt.

Betrokken SP'ers