nieuws

Leijten: Verbod op winstuitkering zorgverzekeraars eerste overwinning

Renske Leijten

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag de initiatiefwet van SP, CDA en PvdA voor een verbod op winstuitkeringen door zorgverzekeraars. SP-Kamerlid Renske Leijten is opgetogen: ‘Dit is een hele belangrijke stap. Na jarenlang méér marktwerking in de zorg zetten we nu de stap de andere kant op. En wij gaan door om de marktwerking uit de zorg te slopen. Geen winst over de rug van patiënten!’

De Tweede Kamer stemde dinsdag in met jullie wetsvoorstel. Wat regelt de wet?

‘Deze wet regelt dat zorgverzekeraars niet per 2018 winst uit mogen keren. Daarmee voorkomen we dat zorggeld in de zakken van private aandeelhouders belandt. Wij zeggen: zorggeld moet naar lagere premies of naar betere zorg.’

Hoe bijzonder is het dat een meerderheid van de Tweede Kamer deze wet steunt?

'Alleen de VVD was nog een fel tegenstander. Minister Schippers wilde de wet absoluut niet hebben omdat hij het fundament onder het huidige zorgstelsel met marktwerking zou slopen. Wij willen niet dat de zorg nog verder wordt vermarkt. Het is bijzonder dat een meerderheid van de Tweede Kamer ons daarin heeft gesteund.'

Hoe nu verder?

De steun voor deze wet kan je niet los zien van wat er de afgelopen maanden is gebeurd. Wij namen begin dit jaar het initiatief voor het Nationaal ZorgFonds. Honderdduizenden mensen sloten zich aan, duizenden mensen werden actief, tientallen organisaties spraken hun steun uit. We zijn bezig een beweging te bouwen. Een beweging voor één Nationaal ZorgFonds. Zonder zorgverzekeraars en geldverslindende concurrentie en bureaucratie. En uiteraard zonder eigen risico. Doe ook mee! 

Betrokken SP'ers