nieuws

SP blij met Belgisch verzoek om uitspraak over CETA

Bron: https://pixabay.com/en/belgium-flag-hand-national-fingers-990428/
https://pixabay.com/en/belgium-flag-hand-national-fingers-990428/

De SP is blij dat België er haast mee maakt om het Europees Hof van Justitie te vragen zich uit te spreken over onderdelen van CETA, het handelsverdrag met Canada. Met name het arbitragesysteem in het verdrag is zeer omstreden en volgens hoogleraren en rechters mogelijk in strijd met het Europese rechtssysteem. Het Europees Parlement weigerde eerder om zo’n uitspraak te vragen.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur wijst op de urgentie van het advies: "De besluitvorming rondom CETA wacht alleen nog op goedkeuring door het Europees Parlement. Daarna wordt het verdrag voorgelegd aan de nationale parlementen. Met een spoedig verzoek aan het Europees Hof van Justitie kan de uitspraak nog worden meegenomen in het debat in de nationale parlementen. In ons land kan een besluit van het parlement onderwerp worden van een referendum.  Van de 300.000 handtekeningen die daarvoor nodig zijn, is twee-derde al binnen."

Ondanks de grote weerstand die er is tegen het arbitragesysteem, werkt de Europese Commissie ondertussen aan een multilateraal investeringshof. Mineurs voornaamste kritiek keert zich echter tegen het feit dat een hof van arbitrage uitsluitend toetst aan het verdrag zelf, en niet aan nationale wetten of internationale verdragen. Mineur: "Daardoor kan het systeem gebruikt worden om nationale wetten en verdragen zelf aan te vechten. Ook wordt het systeem gebruikt om regeringen onder druk te zetten en zo regelgeving te ondermijnen." 

Betrokken SP'ers