nieuws

Van Raak: Turkije moet aanvallen op Koerden staken

Ronald van Raak

SP-Kamerlid Van Raak verzoekt het kabinet erop aan te dringen dat Turkije de militaire acties tegen Koerdische strijders staakt. Van Raak: ‘Dinsdag komt de NAVO op verzoek van Turkije bijeen om te spreken over de Turkse militaire acties tegen Koerdische strijders en Islamitische Staat. Nederland moet daar de boodschap afgeven dat niet de Koerden maar IS en andere Al Qaida-achtige groepen bestreden dienen te worden. De Koerden zijn één van de weinige groepen die IS effectief bestrijden. Verder is van groot belang dat het vredesproces met de PKK nieuw leven ingeblazen wordt.’

Sinds de zelfmoordaanslag vorige week in Suruç in het zuiden van Turkije waarbij meer dan dertig mensen omkwamen, escaleert Turkije de militaire acties tegen IS en Koerdische strijders. Er zijn aanvallen geweest op IS in Syrië en op de Koerdische PKK in het noorden van Irak. Ook zijn er berichten van aanvallen op de Koerden in Syrië, al ontkent Turkije die. Verder zijn er vele honderden mensen opgepakt in Turkije, die veelal niet tot IS behoren.

Van Raak: ‘De SP heeft vaak gewezen op de dubieuze rol van Turkije in de strijd tegen IS, bijvoorbeeld door de vele strijders die zich probleemloos via Turks grondgebied bij IS kunnen aansluiten en de wapens die de grens over zijn gegaan. Het is van groot belang dat deze stroom van strijders en wapens aan banden wordt gelegd, want zolang dat niet gebeurt, kan IS niet succesvol bestreden worden.’

 

 

 

Betrokken SP'ers