nieuws

SP steunt actie Amnesty tegen mensenrechtenschendingen Azerbeidzjan

SP-Kamerlid Michiel van Nispen nam vrijdag deel aan de protestloop ‘Run for Leyla’, georganiseerd door Amnesty International, rondom de ambassade van Azerbeidzjan in Den Haag.

Amnesty protesteerde daarmee tegen de mensenrechtenschendingen in Azerbeidzjan. In dat land worden critici van de regering gevangen gezet, zoals journalisten, activisten, politici, advocaten en bloggers. Ook de ouders van de in Nederland wonende Dinara Yunus zitten gevangen. Nadat Leyla en Arif Yunus in het openbaar hadden opgeroepen tot een boycot van de Europese Spelen, die op dit moment gehouden worden in Azerbeidzjan, werden ze gevangengezet. Van Nispen: ‘Vrijheid van meningsuiting is een mensenrecht, dat geldt dus voor iedereen wereldwijd. Gewetensgevangen moeten worden vrijgelaten en de internationale gemeenschap moet zich daarvoor inzetten. We hebben daar de regering ook toe opgeroepen. Zeker nu Azerbeidzjan tijdens deze Europese Spelen zo in de schijnwerpers staat is het daar de tijd voor.’

Dinsdag wordt er in de Tweede Kamer gestemd over de motie van Harry van Bommel die de regering oproept gehoor te geven aan de oproep van Amnesty International te pleiten voor vrijlating van gewetensgevangenen in Azerbeidzjan.

Zie ook:

Senator Kox tegen Azerbeidzjan: Verbeter mensenrechten nu!

Betrokken SP'ers