column
Dennis de Jong:

Weeklog Dennis de Jong: Brusselse baantjesjagers opgespoord

Foto: John Kannenberg (CC BY-NC-ND 2.0)

Er is dankzij lobbywaakhond Corporate Europe Observatory nu een website waar je direct kunt zien wat bijvoorbeeld oud-Commissievoorzitter Barroso, of zijn toenmalige rechterhand Reding op dit moment aan het doen zijn. En wat blijkt: de banencarrousel draait op volle toeren. Dankzij hun netwerk in de zakenwereld hoeven Brusselse eurofielen niet bang te zijn om zonder werk te komen zitten. Mogelijke belangenverstrengeling wordt maar matig gecontroleerd. Daarom gaan we er als transparantienetwerk in het Europees Parlement hard tegenaan om deze ‘draaideuren’ tussen politiek en bedrijfsleven aan te pakken.

Barroso claimt dat al zijn werk voor het World Economic Forum (het evenement dat jaarlijks in Davos wordt gehouden en waar de ‘beau monde’ van industrie en politiek elkaar zien) en de ‘European Business Summit’ onbetaald is. Toch illustreert het hoe verweven deze ex-voorzitter van de Europese Commissie altijd is geweest met de grote bedrijven. Zijn rechterhand Vivianne Reding maakt het nog bonter: ze is EuroparlementariĆ«r geworden, maar denkt voldoende tijd over te hebben voor haar lidmaatschap van de raden van bestuur van de bedrijven Nyrstar en Agfa-Gevaert. De belangenverstrengeling ligt er hier natuurlijk duimendik bovenop.

De lijst met voorbeelden is lang, veel te lang. Mensen vertrouwen erop dat politici het algemeen belang dienen. In Brussel ligt dat voor veel politici kennelijk anders: zij bouwen liever aan hun eigen toekomst binnen het web van de grote bedrijven. Extra wrang is het dat ze eigenlijk allemaal een superwachtregeling krijgen die bij Eurocommissarissen kan oplopen tot €9000 per maand.

Nu ik binnen het Europees Parlement covoorzitter ben geworden van een nieuw netwerk voor transparantie is het mogelijk om de Europese instellingen via dit netwerk aan te spreken. De gedragscodes blijken kennelijk matig te werken. Dat moet veranderen. We willen tekst en uitleg over de gemaakte afwegingen, want het is toch ondenkbaar dat bijvoorbeeld Reding die maar liefst 15 jaar Eurocommissaris is geweest, haar eerdere kennis niet zou gebruiken in haar nieuwe functies. We gaan dit tot de bodem uitzoeken en blijven erover berichten, totdat er eindelijk ook bij de Europese Commissie en het Europees Parlement alleen nog politici werken die de Europese burger dienen in plaats van hun eigen boterham.

Betrokken SP'ers