rapport

Een week in Israel en de Westelijke Jordaanoever

Een SP-delegatie bestaande uit fractievoorzitter Emile Roemer, Kamerlid Harry van Bommel en medewerker Guido van Leemput bezocht in de week van 12 tot en met 19 juli Israël en de Westelijke Jordaanoever. Het bezoek was bedoeld als een directe, hernieuwde, kennismaking met een belangrijk land. De ontwikkelingen in Israël spelen een belangrijke rol in de Nederlandse politiek. De ontwikkelingen in de Arabische wereld alsook de binnenlandse ontwikkelingen in Israël gaven alle aanleiding om direct te horen hoe sleutelpersonen in de Israëlische en Palestijnse samenleving de ontwikkelingen beoordelen. De delegatie sprak met Nederlandse, Europese en Israëlische diplomaten, Israëlische parlementsleden en een ex-parlementslid, maatschappelijk actieve Israëliërs, Palestijnse leiders en andere burgers. Een lijst van personen die we gesproken hebben vindt u achter in dit verslag.

Daarnaast werden ook bezoeken gebracht aan het Holocaust museum Yad Vashem, de kibboets Ein Hashlosha aan de oostelijke grens van de Gazastrook, het Palestijnse dorp Nabi Saleh op de Westelijke Jordaanoever, de militaire jeugdrechtbank in het bij Jeruzalem gelegen Ofer, de nederzetting Ma’ale Adumim ten oosten van Jeruzalem en de stad Sderot, bij de grens met Gaza. Tussendoor bezochten we de graven van Arafat in Ramallah en van Israëlische leiders op de Herzlberg in Jeruzalem en kregen we uitleg van officieren van de Israëlische krijgsmacht over de veiligheidssituatie bij Gaza. Zeven volle werkdagen gaven een indringend beeld van de situatie in Israël en de Westelijke Jordaanoever en van de opvattingen van onze gesprekspartners. De delegatie bracht elke dag een kort verslag uit op de SP-website. Dat verslag is in zijn geheel terug te vinden op de SP-website en is voor een deel letterlijk benut voor dit verslag. Het verslag is onderverdeeld in thema’s en bezoeken. De thema’s die aan bod komen zijn: de situatie in Israël twee jaar na de oorlog in Gaza; de kansen op een tweestatenoplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict; de ondemocratische ontwikkelingen in de Israëlische politiek; de gevolgen van de Arabische Lente; de positie van links in Israël; de relatie tussen Nederland en Israël en tussen Nederland en de Palestijnse Gebieden. Aan het eind van dit verslag volgt een aantal conclusies. Een en ander zal leidraad zijn voor de politieke activiteiten van de SP in de komende tijd.

We hebben door ons bezoek aan Israël en de Westelijke Jordaanoever een volgens ons reëel en scherp beeld gekregen van de maatschappelijke en politieke situatie daar. Dat is van groot belang voor het werk van de SP-fractie en de partij in de komende tijd. We nodigen geïnteresseerden en betrokkenen uit om met ons mee te werken aan het dichterbij brengen van een tweestatenoplossing. We danken onze gesprekspartners voor hun tijd en vertrouwen. Alles wat in dit verslag is opgenomen is voor onze verantwoordelijkheid en kan niet op naam van onze gesprekspartners worden geciteerd.

Betrokken SP'ers