www.sp.nl/ronaldvanraak

Homepage SPSlash Ronald van Raak
sp.nl/Ronald van Raak

Statement voor Tweede Kamerverkiezingen september 2012

Ronald van Raak

Ronald van Raak werd op 30 oktober 1969 geboren in Hilvarenbeek (Noord-Brabant). Na de havo en vwo op het Tilburgse St. Odulphuslyceum studeerde hij vanaf 1989 geschiedenis en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens zijn studie was hij beheerder van het Nivon-jongerencentrum in Lage Vuursche. In 2000 promoveerde hij bij de afdeling geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam, op 'In naam van het volmaakte. Conservatisme in Nederland' (2001). Ronald van Raak werd in 2001 docent aan de afdeling geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam.

Gaan we nog meer marktvrijheid introduceren, waardoor steeds meer mensen buiten de boot vallen? Of gaan we maatschappelijke solidariteit organiseren, om iedereen te laten deelnemen aan de samenleving? Dit is een ideologische keuze: is vrijheid de basis voor rijkdom, of is rijkdom een voorwaarde voor vrijheid? Ik weet in ieder geval dat vrijheid en armoede niet samengaan. Ronald van Raak in ‘Op zoek naar vrijheid. Een filosoof in de politie’ (2012)

In 2000 werd Ronald van Raak actief binnen de SP en ging hij werken voor het Wetenschappelijk Bureau, waar hij later directeur van zou worden. Hij schreef essays over filosofen in Nederland, onder meer in 'Oud licht op nieuwe zaken' (2003). Ook schreef hij boeken over het socialisme in Nederland: 'Socialisme. What's left'(2004), 'Het rijke rooie leven'(2006) en 'Socialisme. Mensen achter de idealen'(met Sjaak van der Velden, 2008). Met Jan Marijnissen scheef hij het boekje 'Modern Socialisme' (2008). In 2001 werd Van Raak lid van het Partijbestuur van de SP.

Je zegt dat je kosmopolitisch bent, maar ondertussen ben je bang voor mensen uit Diemen-Zuid. Zij die zo opgeven van hun eigen kosmopolitisme, koesteren vaak een abstracte solidariteit met mensen in Afrika of Afghanistan, maar hebben een angst voor mensen en hun opvattingen uit de achterstandswijk. Ronald van Raak in ‘Op zoek naar vrijheid. Een filosoof in de politie’ (2012)

In mei 2003 werd Ronald van Raak gekozen in de Eerste Kamerfractie van de SP. In november 2006 maakte Van Raak de overstap naar de Tweede Kamer, waar hij zich bezighoudt met Binnenlandse zaken, Antilliaanse zaken, Koningshuis en Algemene Zaken. Van Raak is getrouwd, en woont in Amsterdam.


Moed College
Studio SP
top