www.sp.nl/renskeleijten

Homepage SPSlash Renske Leijten

Zoeken in /renskeleijten

agenda

  • Maandag 25 augustus Voorthuizen - 13:00 uur, Tjitske Siderius en Renske Leijten gaan op werkbezoek bij private verslavingszorginstelling Solutions.
Op Twitter
sp.nl/Renske Leijten

De favorieten van

Renske LeijtenRenske Leijten

Boek

Ik lees op het moment veel te weinig! Maar nu heb ik De stad der zienden van José Saramago op het nachtkastje liggen. Verder hou ik erg van Vlaamse auteurs, en vind De komst van Joachim Stiller van Hubert Lampo een absolute aanrader

Film

The Corporation vind ik een heel goede film, het gaat over bedrijven en wat voor eigenschappen ze zouden hebben of juist missen als het een mens was. Onder andere met Chris Barrett, Noam Chomsky en Michael Moore.

TV-programma

Ik hou van Engelse programma’s als Keeping up appearances, Fawlty Towers en Absolutely Fabulous. En qua Nederlandse tv vind ik veel programma’s van BNN leuk, interessant en informatief. Verder kijk ik naar nieuwsprogramma’s om op de hoogte te blijven

Muziek

Ik hou van allerlei soorten muziek. Ik zoek altijd iets bij mijn stemming, dus het kan van alles zijn. Erg trots ben ik op de Haarlemse bands Relax en The Sheer.

Sport

Buiten sporten vind ik heerlijk, volleybal op het strand, voetballen in het park. Ik hou ook erg van zwemmen.

Gerecht

Dingen uit de oven, zoals een lekkere zalm spinazielasagne of een kaastaart

Vakantiebestemming

De waddeneilanden en vooral Schiermonnikoog zijn heerlijk. Verder maakt het me niet veel uit waar ik ben als het maar in goed gezelschap is en met lekker weer.

Kunst

Teylers Museum is zeer de moeite waard

Woonplaats

Haarlem

Wat vindt je thuisfront van je kandidatuur voor de Tweede Kamer?

Mijn kat vindt het jammer dat ik niet zo vaak thuis ben.

Zit politiek in je familie?

Nee, maar maatschappelijke betrokkenheid des te meer.

Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen?

Ik ben als student in Groningen in voorjaar 2002 lid geworden van de SP. Door de veranderende wereld, 11 september, de opkomst van Pim Fortuyn, het begin van de oorlog in Afghanistan, had ik het gevoel dat ik moest kiezen, me ergens bij aan moest sluiten.

Toen heb ik het beginselprogramma van de SP gelezen, en daar stond ik direct helemaal achter. Het heeft even geduurd voordat ik definitief lid werd, maar toen ik Rosita Gijlswijk op noordelijke TV zag, de fractievoorzitter van de SP in Groningen (en nu ook Tweede Kamerlid), en ik zag dat zij echt heel erg haar best deed voor zwakkere groepen. Toen dacht ik: fantastisch, dat wil ik ook.

Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?

Ik vind het lastig om hier één antwoord te geven. Want bijvoorbeeld de val van de muur en de eerste golfoorlog hebben er voor gezorgd dat ik steeds meer politiek geïnteresseerd raakte. Inspirerend vind ik mensen die onbaatzuchtig en met moed op komen voor gerechtigheid, dat kunnen grote mensen als Nelson Mandela en Mahatma Gandi zijn, maar ook mensen die in een wijk het voortouw nemen om het daar een leefbaarder te maken.

Wat zou je grote succes in het Kamerwerk zijn de komende periode?

Dat er niet over jongeren wordt gesproken maar mét.

Wat zou je doen als je morgen 100.000 euro wint in de loterij?

Een feest geven en studieschuld aflossen! En daarna gewoon weer aan de slag.

Hoe ga je je ontspannen na een zware dag in de Tweede Kamer?

Ontspannen? Wat is dat? Haha, ik hou er van om met vrienden of familie samen te zijn. Lekker eten, de kroeg in en darten of dansen!

/ :: nieuws

    Studio SP
    top