nieuws

Raad van Europa spreekt voortaan over 'Palestina'

Vanaf deze week siert de naam 'Palestina' het kantoor van de Palestijnse delegatie bij de Raad van Europa in Straatsburg. Na de erkenning van Palestina als 'non member state' door de Verenigde Naties, spreekt de Parlementaire Assemblee vanaf nu ook consequent over 'Palestina' en niet langer over de 'Palestijnse gebieden'. Een verzoek daartoe door het Palestijnse parlement is positief beantwoord door de Assemblee. SP-senator Kox maakte de beslissing bekend op de eerste vergaderdag in 2013 van de assemblee.

Het Palestijnse parlement is sinds 2011 – evenals het parlement van Marokko - 'partner voor democratie' van de Raad van Europa, waarin alle Europese landen deelnemen. De aanduiding 'Palestina' was tot nu toe echter een brug te ver. Na de beslissing van de Verenigde Naties is er echter geen reden meer voor terughoudendheid, aldus Kox. Wel wees hij erop dat dit jaar Palestina belangrijke stappen vooruit zal moeten zetten om haar bijzondere status bij de Raad van Europa permanent te maken: 'Samenwerken is niet gratis'. Aan het einde van 2013 zal Kox als speciaal rapporteur voor Palestina de balans opmaken van het partnerschap. Een van de belangrijkste verplichtingen die op de agenda staan is het organiseren van parlementaire en presidentiële verkiezingen in Palestina.

De positieve beslissing in Straatsburg is met enthousiasme ontvangen in Ramallah, op het moment dat in Israël parlementsverkiezingen worden gehouden, waarin de Israëlische bezetting van Palestina geen enkele rol schijnt te spelen. Kox: 'Israël verkeert in totale staat van ontkenning. Maar zowel voor Palestina als Israël geldt dat zonder een einde van de bezetting en vreedzame co-existentie geen duurzame veiligheid en welvaart kan ontstaan. Ik hoop dat na de verkiezingen van vandaag er weer meer realiteitszin komt in de regio.'

Betrokken SP'ers