nieuws

Dagboek Israël: Dag 3, Jeruzalem klaagt

Een SP-delegatie bestaande uit fractievoorzitter Emile Roemer, Kamerlid Harry van Bommel en medewerker Guido van Leemput is op dit moment op werkbezoek in Israël. Doel van de reis is het leggen van directe contacten met actieve Israëlische en Palestijnse burgers, politici, activisten en bestuurders. Voor SP.nl houden ze een dagboek bij.

Na wat tevergeefse pogingen het draadloos internet in het hotel te doorgronden, besluiten we de boel de boel te laten en ons naar het holocaustmusuemYad Vashem te haasten. Nannie Beekman ontvangt ons en vertelt uitgebreid over de geschiedenis van de systematisch geplande genocide op de Joden in Europa in de Tweede Wereldoorlog. Het sobere maar mooi vormgegeven museum geeft een indringend beeld van de holocaust. Veel is bekend, maar de compacte informatie laat de bezoeker niet los. Een interessante kwestie die Nannie Beekman opwerpt is naast het feit dat percentueel veel Joden uit Nederland werden weggevoerd naar vernietigingskampen, Yad Vashem heel veel Nederlanders heeft geregistreerd die zich hebben ingespannen om Joden te redden. Wat hebben mensen in Nederland meer kunnen doen en hoe moeilijk is dat zonder middelen en met de sluipende maatregelen tegen de Joodse bevolking? Dat is de vraag die ons bezig houdt.

met Nannie Beekman in Yad Vashem

Nannie Beekman vertelt in Yad Vashem 's Middags krijgen we bezoek van Yesuda Shaul, een 28-jarige oud-militair die ons een boek geeft dat hij samenstelde voor zijn organisatie Breaking the Silence. Een organisatie van kritische soldaten en veteranen die op zeer kritische manier vertellen over hun werk en de verschrikkelijke kanten er van. Dit boek analyseert het beleid van de Israëlische regering in geval van de bezetting. De oorlog in Gaza heeft de wijze van oorlogvoering, volgens Shaul veranderd. Bij twijfel wordt nu eerst geschoten, met alle tragische gevolgen van dien. Shaul is niet optimistisch over de toekomst. De bezetting zou volgens hem nog heel lang kunnen duren. Hij blijft echter strijdbaar en neemt ons mee naar een demonstratie van Israëliërs en Palestijnen ter ondersteuning van de pogingen van de Palestijnen om lid te worden van de VN. De procedure om dat in september in behandeling te nemen, moet deze dagen beginnen om in september afgerond te kunnen worden. Een paar duizend mensen lopen mee in een optocht die voor het eerst sinds 1991 in Jeruzalem gezámenlijk is georganiseerd. Harry heeft via twitter wat foto's van de demonstratie laten zien. De reacties stromen ondertussen binnen en blijven welkom.

Een gezamenlijke demonstratie van Israëli's en Palestijnen

Israeli's en Palestijnen demonstreren gezamenlijk in Jeruzalem voor lidmaatschap van de Palestijnen in de VN Vervolgens bezoeken we Birgitta Tazelaar, de nieuwe Nederlandse vertegenwoordiger in de Palestijnse gebieden. Zij is vorige week in deze functie begonnen. Samen met adviseur Ard van der Vorst legt ze enkele achtergronden uit over de aanvraag van de Palestijnen bij de VN. De Palestijnse leiders zijn onderling verdeeld over de kansen en de waarde van deze zet. Verder wijzen ze op de pogingen ter ondersteuning van de bevordering van Palestijnse export. De anjers en groenten zijn bekende voorbeelden. Aan nieuwe plannen wordt gewerkt. We zijn benieuwd en zullen contact blijven houden. Al was het alleen al maar omdat Ard onze Kamervragen moet beantwoorden voor minister Rosenthal. In het kader van de bezuinigingen stellen we grappend voor deze vragen in de toekomst maar direct naar Ard te sturen

Aan het eind van de dag wandelen we naar de Klaagmuur waar we stiekem om de val van de regering Rutte vragen en een goede wifiverbinding. Dat laatste verzoek is inmiddels ingewilligd. Het eerste, voor zover wij vanuit hier meekrijgen, nog niet.

Morgen staat een bezoek aan Ramallah op het program.