nieuws

Van Bommel wil opheldering over vermeend handjeklap invasie Irak

SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) om opheldering gevraagd over uitspraken van de voormalige Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Richard Armitage. Volgens Armitage is Nederland door de Verenigde Staten beloond voor de steun aan de invasie in Irak. Van Bommel: “Als dit waar is, blijkt er handjeklap te zijn gespeeld. Dat zou ongehoord zijn. Ik wil van de regering weten of dit bericht waar is.”

Armitage zegt vandaag in de Gelderlander dat hij er in ruil voor de Nederlandse steun aan de oorlog voor heeft gezorgd dat Nederland geen sancties kreeg opgelegd wegens de toenemende mensensmokkel vanuit Nederland naar Amerika. Daarnaast zou de benoeming van Jaap de Hoop Scheffer als secretaris-generaal van de NAVO rechtstreeks te maken hebben met de positie van de Nederlandse regering.

“Ook hierover moet de onderste steen boven”, aldus Van Bommel. “Ik wil weten of hierover afspraken zijn gemaakt en of er toezeggingen zijn gedaan. Anders moet ook dit onderwerp worden toegevoegd aan de steeds langer wordende lijst van openstaande vragen voor de broodnodige parlementaire enquête over de politieke steun van Nederland aan de oorlog tegen Irak.”