nieuws

Antwoorden regering over oorlog Irak 100 keer niks

De SP is teleurgesteld over de regeringsantwoorden over de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog tegen Irak. SP-senator Arjan Vliegenthart: “We hebben er meer dan een half jaar op moeten wachten. Dat is erg lang. Mijn verwachtingen waren dan ook hoog, maar wat we nu hebben gekregen is helaas honderd keer niks. Een parlementair enquête blijft dus absoluut noodzakelijk.”

In de antwoorden die de regering vandaag aan de Eerste Kamer stuurde wordt halsstarrig vastgehouden aan het standpunt dat er voor de invasie in Irak geen nieuwe VN-resolutie nodig was. Er is echter geen openheid gekomen over de inhoudelijke afweging van de regering met betrekking tot het verlenen van politieke steun. Daarnaast duiden de antwoorden niet op een serieuze evaluatie van de informatie die vanuit het buitenland tot ons gekomen is. Vliegenthart: “De antwoorden laten zien dat Nederland uniek is en blijft in het Irak-dossier, zowel in de argumentatie om de oorlog tegen Irak te steunen als in haar weigerachtigheid dieper in te gaan op de inhoudelijke afwegingen die achter het verlenen van politieke steun aan de deze oorlog. Deze antwoorden zijn een gemiste kans voor de regering om meer dan vijf jaar na het begin van de oorlog openheid over Irak te geven.”

Aankomende dinsdag worden de antwoorden besproken in de vaste commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking in de Eerste Kamer. Daar wordt ook de verdere procedure vastgelegd. Vliegenthart: “Met deze antwoorden is de zaak nog zeker niet af. Het stellen van vragen is een elementair parlementair recht. Anders kan het parlement de regering niet controleren. Ik kan me dan ook voorstellen dat ook partijen die het inhoudelijk niet met ons eens zijn toch ook van mening zijn dat je zo niet met het parlement kunt opgaan. Met deze antwoorden schieten we echt niets op. De regering geeft geen openheid van zaken en dus kan het parlement de argumenten van regering niet op waarde schatten.”

De SP zal blijven pleiten voor een parlementair enquête. Vliegenthart:“Het meedoen aan een oorlog is een van de ingrijpendste beslissingen die je als land kunt nemen. Zoiets moet je dus heel goed afwegen en daarna heel goed onderzoeken. Wat heb je gedaan en was dat achteraf verstandig of verkeerd? Met deze antwoorden kunnen we die afweging niet maken. We zullen ons dus op nadere stappen beraden. Als de regering niet wil antwoorden dan is uiteindelijk een parlementaire enquête de enige mogelijkheid om de waarheid rond Irak boven tafel te krijgen.”