nieuws

16-12 Actiedag: ‘Geen oorlogstuig voor Indonesië!’

Tweede-Kamerlid Krista van Velzen doet mee aan de landelijke actiedag tegen de levering van korvetten (oorlogsschepen) aan Indonesië. Op donderdag 16 december wordt geprotesteerd bij tientallen filialen van financiers Rabobank en ING, die de levering mede mogelijk maken. Van Velzen zal die dag van 13:00 tot 14:00 uur deelnemen aan een protestactie bij een filiaal van de Rabobank aan het Blaak in Rotterdam.

Van Velzen zal de directeur van de Rabobank vragen een einde te maken aan de betrokkenheid van de bank bij de wapenhandel. Klanten worden er geïnformeerd over wapenhandel en mensenrechtenschendingen. De actie is een van de twee protestbijeenkomsten die de SP-afdeling Rotterdam organiseert op deze landelijke actiedag, die is opgezet door Campagne tegen de wapenhandel.

In februari 2004 besloot de Nederlandse regering dat scheepsbouwwerf De Schelde in Vlissingen twee oorlogsbodems voor Indonesië mag bouwen. De werf is over ruim twee jaar klaar met de bouw. Dan zal door de Tweede Kamer en regering worden beslist of de korvetten naar Indonesië mogen worden uitgevoerd. Als het aan de regering en de meerderheid in de Kamer ligt, worden deze oorlogsschepen probleemloos geleverd. De prijs van de schepen bedraagt 500 miljoen euro, een gigantisch bedrag voor een arm land als Indonesië. Dit bedrag wordt de Schelde (voor 95%) geleend door de Rabobank en ING.

Krista van Velzen

Beide banken beroepen zich regelmatig (bijvoorbeeld in reclame-uitingen) op hun ethisch verantwoorde werkwijze. “De enige ethisch verantwoorde werkwijze is in dit geval dat je geen krediet geeft voor korvetten,” stelt Van Velzen. “Gezien de lopende oorlog in Atjeh, waar de Indonesische marine aan meedoet, gezien de kwalijke invloed van het Indonesische leger in het landsbestuur en gezien de corruptie en de armoede in het land, mogen deze korvetten niet worden verkocht. Deze banken moeten afzien van financiering van dit oorlogstuig.”

Donderdag 16 december zullen bij tientallen vestigingen door heel het land van zowel Rabobank als ING acties worden georganiseerd. Krista van Velzen: “Ik roep klanten van Rabobank en ING en alle leden van de SP op mee te doen aan deze actie. Dat kan op twee manieren: door zelf ook een actie bij een filiaal te organiseren en de directeur een protestbrief te overhandigen, of door een protestbrief te sturen naar Rabobank en ING.” Voor meer informatie: www.rotterdam.sp.nl. De werkgroep van de SP in Apeldoorn gaat donderdag 16 december, op koopavond tussen 18.30 en 21.00 uur bij zowel de ING als ook de Rabobank, pamfletten uitdelen. “Rabobank stop wapenhandel met Indonesië” en “ING stop wapenhandel met Indonesië” zullen daarbij de leuzen zijn. Plaats van handeling: Rabobank op het Marktplein en de ING-bank, op de hoek van de Deventerstraat en de Regentesselaan.