www.sp.nl/wereld

Homepage SPSlash Wereld

Zoeken in /wereld

/wereld :: onze mensen

/wereld :: agenda

  • Vrijdag 25 april Amsterdam - 20:00 uur, Kandidaat voor het Europees Parlement, Niels Jongerius is te gast bij politiek café opSPraak. Locatie: SBOW, Eerste Helmersstraat 106, Amsterdam West.
  • Maandag 28 april Amsterdam - 18:00 - 20:00 uur, Eric Smaling is te gast op een symposium georganiseerd door studenten van het vak The Crisis of Europe van de Universiteit van Amsterdam, Valckenierstraat 65-67, REC J/K, zaal B.25.
  • Zondag 11 mei Enschede - 16:00 - 18:00 uur, Harry van Bommel neemt deel aan een paneldiscussie over Syrië georganiseerd door de Stichting Samenwerkende Democratische Organisaties. Locatie: Hoog en Droog 25, Enschede.
  • Woensdag 14 mei Den Haag - 15:30 - 16:45 uur Harry van Bommel spreekt bij het seminar ‘a just future for all in Iran?’ in De Gevangenenpoort, Buitenhof 33
SP.nl/wereld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Velzen wil opheldering over stemgedrag bij VN over onderzoek verarmd uranium

06-12-2007 • De Nederlandse delegatie in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties was deze week door de Kamer opgedragen haar stemgedrag te wijzigen en een internationaal onderzoek naar de effecten van verarmd uranium te steunen. Een motie daartoe van SP-Kamerlid Krista van Velzen werd eerder deze week overgenomen door de Tweede Kamer. Toch heeft de Nederlandse vertegenwoordiger bij de VN tégen de resolutie gestemd. Van Velzen pikt dit niet en wil opheldering van het kabinet. Ook wil ze een hoorzitting in de Kamer organiseren over de mogelijke gezondheidseffecten van verarmd uranium.

Krista van VelzenDe Nederlandse delegatie stemde vorige maand tegen een resolutie voor een onderzoek, omdat één woord een causaal verband tussen verarmd uranium en negatieve gezondheidseffecten suggereerde. Van Velzen: ‘Er is veel onzekerheid over de effecten van het militaire gebruik van verarmd uranium. In Italië loopt er nu een parlementair onderzoek en worden er schadevergoedingen uitbetaald aan militairen die door aanraking met dit gerecyclede kernafval waarschijnlijk ziek zijn geworden. Ook nabestaanden krijgen daar een vergoeding. Dit is niet het moment om de kop in het zand te steken, maar om exact te willen weten wat er aan de hand is en maatregelen te nemen’.

In de deze week aangenomen SP-motie roept de Kamer het Kabinet op dat ene woord dan maar te laten wijzigen en morgen vóór deze resolutie te stemmen. De SP neemt samen met de PvdA het initiatief om een parlementaire hoorzitting te organiseren en op deze manier medische- en defensiedeskundigen te horen over de gezondheidseffecten van verarmd uranium.

Afgelopen nacht heeft Nederland in de Algemene Vergadering echter alsnog tegen een resolutie gestemd die de VN oproept onderzoek te doen naar de gezondheidseffecten van het militaire gebruik van verarmd uranium. Van Velzen: ‘De Nederlandse regering blijft struisvogelgedrag vertonen, terwijl in Italië militairen die ziek zijn geworden door verarmd uranium al schadevergoedingen krijgen. Blijkbaar weten ze daar meer dan hier. Ik ga daarom een hoorzitting in de Kamer organiseren om ons zo breed mogelijk te laten informeren over de mogelijke gezondheidseffecten van verarmd uranium.'

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/wereld :: column

/wereld :: video's

top