www.sp.nl/wereld

Homepage SPSlash Wereld

Zoeken in /wereld

/wereld :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Sara Murawski
Jip van Dort

/wereld :: agenda

  • Dinsdag 22 april Den Haag - 13.00 uur, Harry van Bommel spreekt bij de herdenking van de Armeense genocide. Locatie: Het Plein.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 14:00 uur, SP-Europarlementariër Dennis de Jong is aanwezig bij de lancering van de StemWijzer Europa en zal als eerste van de nieuwe StemWijzer gebruiken. Pro Demos, Hofweg 1.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 16.00 uur, Harry van Bommel spreekt bij Newroz, het Koerdisch Nieuwjaar, in het stadhuis in Den Haag.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 19:00 uur, Harry van Bommel spreekt bij een manifestatie waarin meer aandacht wordt gevraagd voor het leed van religieuze minderheden in Syrië. Locatie: Het Plein.
SP.nl/wereld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Velzen wil opheldering over stemgedrag bij VN over onderzoek verarmd uranium

06-12-2007 • De Nederlandse delegatie in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties was deze week door de Kamer opgedragen haar stemgedrag te wijzigen en een internationaal onderzoek naar de effecten van verarmd uranium te steunen. Een motie daartoe van SP-Kamerlid Krista van Velzen werd eerder deze week overgenomen door de Tweede Kamer. Toch heeft de Nederlandse vertegenwoordiger bij de VN tégen de resolutie gestemd. Van Velzen pikt dit niet en wil opheldering van het kabinet. Ook wil ze een hoorzitting in de Kamer organiseren over de mogelijke gezondheidseffecten van verarmd uranium.

Krista van VelzenDe Nederlandse delegatie stemde vorige maand tegen een resolutie voor een onderzoek, omdat één woord een causaal verband tussen verarmd uranium en negatieve gezondheidseffecten suggereerde. Van Velzen: ‘Er is veel onzekerheid over de effecten van het militaire gebruik van verarmd uranium. In Italië loopt er nu een parlementair onderzoek en worden er schadevergoedingen uitbetaald aan militairen die door aanraking met dit gerecyclede kernafval waarschijnlijk ziek zijn geworden. Ook nabestaanden krijgen daar een vergoeding. Dit is niet het moment om de kop in het zand te steken, maar om exact te willen weten wat er aan de hand is en maatregelen te nemen’.

In de deze week aangenomen SP-motie roept de Kamer het Kabinet op dat ene woord dan maar te laten wijzigen en morgen vóór deze resolutie te stemmen. De SP neemt samen met de PvdA het initiatief om een parlementaire hoorzitting te organiseren en op deze manier medische- en defensiedeskundigen te horen over de gezondheidseffecten van verarmd uranium.

Afgelopen nacht heeft Nederland in de Algemene Vergadering echter alsnog tegen een resolutie gestemd die de VN oproept onderzoek te doen naar de gezondheidseffecten van het militaire gebruik van verarmd uranium. Van Velzen: ‘De Nederlandse regering blijft struisvogelgedrag vertonen, terwijl in Italië militairen die ziek zijn geworden door verarmd uranium al schadevergoedingen krijgen. Blijkbaar weten ze daar meer dan hier. Ik ga daarom een hoorzitting in de Kamer organiseren om ons zo breed mogelijk te laten informeren over de mogelijke gezondheidseffecten van verarmd uranium.'

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/wereld :: column

/wereld :: video's

top