www.sp.nl/wereld

Homepage SPSlash Wereld

Zoeken in /wereld

/wereld :: onze mensen

/wereld :: agenda

  • Vrijdag 25 april Amsterdam - 20:00 uur, Kandidaat voor het Europees Parlement, Niels Jongerius is te gast bij politiek café opSPraak. Locatie: SBOW, Eerste Helmersstraat 106, Amsterdam West.
  • Maandag 28 april Amsterdam - 18:00 - 20:00 uur, Eric Smaling is te gast op een symposium georganiseerd door studenten van het vak The Crisis of Europe van de Universiteit van Amsterdam, Valckenierstraat 65-67, REC J/K, zaal B.25.
  • Zondag 11 mei Enschede - 16:00 - 18:00 uur, Harry van Bommel neemt deel aan een paneldiscussie over Syrië georganiseerd door de Stichting Samenwerkende Democratische Organisaties. Locatie: Hoog en Droog 25, Enschede.
  • Woensdag 14 mei Den Haag - 15:30 - 16:45 uur Harry van Bommel spreekt bij het seminar ‘a just future for all in Iran?’ in De Gevangenenpoort, Buitenhof 33
SP.nl/wereld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Parlementair onderzoek Irak noodzakelijk, SP dient motie in

28-02-2007 • De SP wil een een parlementair onderzoek naar de achtergronden van de politieke steun die Nederland gaf aan de oorlog tegen Irak in 2003. Jan Marijnissen dient donderdag tijdens het debat over de regeringsverklaring daartoe een motie in. “Dit is een morele kwestie. Nederland heeft het recht om te weten hoe het zit. Dit heeft te maken met waarheidsvinding. En het zoeken naar de waarheid is iets wat het parlement moet doen” aldus Marijnissen.

Marijnissen wil een hoofdelijke stemming over de motie: “De PvdA was lang voor een onderzoek. Het zou ontluisterend zijn als ze nu allemáál tegen zijn.” In het regeerakkoord is niets afgesproken over een parlementair onderzoek. Donderdag zal de SP tevens een boekje uitgeven over de kwestie Irak ter onderbouwing van het verzoek om een parlementair onderzoek. Kamerlid Van Bommel heeft een reconstructie gemaakt van de politieke aanloop naar de inval in Irak. Het boekje is getiteld ‘Onverantwoord goedgelovig of welbewust misleidend?’

Cover

Het boek is naast een reconstructie van de feitelijke gebeurtenissen vooral een pleidooi voor een onderzoek naar de omstandigheden waarin Nederland de oorlog tegen Irak is in gerommeld. De motie die Marijnissen donderdag zal indienen wordt de negende motie die om openheid over Irak vraagt in ruim drie jaar tijd. Alle voorgaande acht moties worden in het boekje beschreven. Alle acht zijn weggestemd door CDA, VVD en LPF. In al die gevallen was de PvdA een actieve partij die openheid eiste over de toedracht naar de oorlog in Irak. Vanaf nu, met de regering Balkenende IV lijkt dat te gaan veranderen. De PvdA heeft aangekondigd geen onderzoek meer te willen. De rol van de PvdA wordt uitvoerig beschreven, evenals de positie van de wapeninspecties in Irak en het verhaal van de massavernietigingswapens.

Het boekje kost 2,30 (exclusief portokosten) en is via de SP-winkel te bestellen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/wereld :: column

/wereld :: video's

top