www.sp.nl/wereld

Homepage SPSlash Wereld

Zoeken in /wereld

/wereld :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Sara Murawski
Jip van Dort

/wereld :: agenda

  • Vrijdag 25 april Amsterdam - 20:00 uur, Kandidaat voor het Europees Parlement, Niels Jongerius is te gast bij politiek café opSPraak. Locatie: SBOW, Eerste Helmersstraat 106, Amsterdam West.
  • Maandag 28 april Amsterdam - 18:00 - 20:00 uur, Eric Smaling is te gast op een symposium georganiseerd door studenten van het vak The Crisis of Europe van de Universiteit van Amsterdam, Valckenierstraat 65-67, REC J/K, zaal B.25.
  • Zondag 11 mei Enschede - 16:00 - 18:00 uur, Harry van Bommel neemt deel aan een paneldiscussie over Syrië georganiseerd door de Stichting Samenwerkende Democratische Organisaties. Locatie: Hoog en Droog 25, Enschede.
  • Woensdag 14 mei Den Haag - 15:30 - 16:45 uur Harry van Bommel spreekt bij het seminar ‘a just future for all in Iran?’ in De Gevangenenpoort, Buitenhof 33
SP.nl/wereld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Krista van Velzen met Britse collega’s in actie bij nucleaire basis Schotland

04-01-2007 • SP-Kamerlid Krista van Velzen gaat maandag met Britse collega’s in Schotland een nucleaire legerbasis blokkeren. De actie is een protest tegen de plannen van premier Tony Blair om voor 40 miljard pond nieuwe atoomonderzeeërs aan te schaffen. Van Velzen: “We moeten in Europa niet zorgen voor méér massavernietigingswapens, maar werken aan de ontmanteling ervan.”

Het SP-Kamerlid doet mee op uitnodiging van Britse en Schotse collega’s van onder meer Labour, Scottish Nationalist Party, Scottish Socialist party en Plaid Cymru. De actie ‘Faslane 365’ maakt deel uit van estafette waarbij gedurende 365 dagen verschillende groepen een blokkade opwerpen voor de Britse marinebasis Faslane, thuishaven van vier Britse Trident atoomduikboten. Sinds 1 oktober 2006 werpen onder meer studenten, kerken, milieuactivisten, ontwikkelingsorganisaties en vakbonden blokkades op bij de basis. Deze worden steeds door de politie opgebroken, tot nu toe werden 408 mensen gearresteerd. Maandag zullen enkele tientallen Britse en Schotse Kamerleden en europarlementariërs de hoofdingang blokkeren.

Van Velzen: “De meerderheid van de Schotten wil geen kernwapenduikboten in haar wateren. Toch wil Blair de hele atoomvloot moderniseren, zonder iets te doen aan de afbouw van het kernwapenarsenaal, waartoe het non-proliferatiegedrag verplicht. De Britten varen 24 uur per dag door de wateren van het Noordelijk halfrond met massavernietigingswapens met een slagkracht van 400 keer de bom op Hiroshima, terwijl de Amerikanen hetzelfde doen op het zuidelijk halfrond. Met welke morele autoriteit kan het Westen dan nog een land als Iran of Noord-Korea aanspreken?”

“In Engeland begint de discussie over de kernwapens weer goed op gang te komen. In Nederland is het standaardantwoord op elke vraag over de NAVO-kernwapens op luchtmachtbasis Volkel dat hun aanwezigheid bevestigd noch ontkend kan worden. Het wordt tijd om ook hier eindelijk debat te voeren over de massavernietigingswapens in Nederland. De mening van de Nederlandse bevolking zou hierin zwaar moeten wegen.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/wereld :: column

/wereld :: video's

top