www.sp.nl/wereld

Homepage SPSlash Wereld

Zoeken in /wereld

/wereld :: onze mensen

/wereld :: agenda

  • Vrijdag 25 april Amsterdam - 20:00 uur, Kandidaat voor het Europees Parlement, Niels Jongerius is te gast bij politiek café opSPraak. Locatie: SBOW, Eerste Helmersstraat 106, Amsterdam West.
  • Maandag 28 april Amsterdam - 18:00 - 20:00 uur, Eric Smaling is te gast op een symposium georganiseerd door studenten van het vak The Crisis of Europe van de Universiteit van Amsterdam, Valckenierstraat 65-67, REC J/K, zaal B.25.
  • Zondag 11 mei Enschede - 16:00 - 18:00 uur, Harry van Bommel neemt deel aan een paneldiscussie over Syrië georganiseerd door de Stichting Samenwerkende Democratische Organisaties. Locatie: Hoog en Droog 25, Enschede.
SP.nl/wereld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Bommel wil protest tegen executie Iraanse homo’s

15-05-2012 • Kamerlid Harry van Bommel dringt er vandaag bij minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken op aan om te protesteren tegen de dreigende executie van vier homo’s in Iran. In Iran worden vaker homoseksuelen geëxecuteerd maar de aanklacht betreft dan verkrachting. In dit geval wordt homoseksueel gedrag echter expliciet als reden voor het vonnis genoemd. Van Bommel heeft de minister gevraagd de Iraanse ambassadeur in Nederland op het matje te roepen en te protesteren tegen de executie. 'Het is onacceptabel dat mensen hun seksuele geaardheid met de dood moeten bekopen. Rosenthal moet de diplomatieke druk fors opvoeren en zich verzetten tegen dit doodvonnis.'

Volgens de Iraanse mensenrechtenorganisatie HRANA maakt de strafwet in Iran geen onderscheid tussen verkrachting en homoseksueel gedrag. Processen over deze zaken worden echter achter gesloten deuren behandeld. Daarom is voor buitenstaanders niet te beoordelen op grond waarvan mensen worden veroordeeld, zo oordeelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport uit 2011.

Van Bommel wil dat de minister navraagt of er nog beroep mogelijk is tegen de rechterlijke beslissing. ‘Homoseksualiteit is niet strafbaar in Iran maar door deze wijze van vervolging zullen homo’s zich steeds meer verbergen. De afgelopen vijf maanden zijn er al minimaal vijf homo’s in Iran opgehangen. Daar moet meteen een einde aan komen. Internationale druk kan daarbij helpen’, aldus het Kamerlid.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/wereld :: column

/wereld :: video's

top