www.sp.nl/wereld

Homepage SPSlash Wereld

Zoeken in /wereld

/wereld :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Sara Murawski
Jip van Dort

/wereld :: agenda

  • Dinsdag 22 april Den Haag - 13.00 uur, Harry van Bommel spreekt bij de herdenking van de Armeense genocide. Locatie: Het Plein.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 14:00 uur, SP-Europarlementariër Dennis de Jong is aanwezig bij de lancering van de StemWijzer Europa en zal als eerste van de nieuwe StemWijzer gebruiken. Pro Demos, Hofweg 1.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 16.00 uur, Harry van Bommel spreekt bij Newroz, het Koerdisch Nieuwjaar, in het stadhuis in Den Haag.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 19:00 uur, Harry van Bommel spreekt bij een manifestatie waarin meer aandacht wordt gevraagd voor het leed van religieuze minderheden in Syrië. Locatie: Het Plein.
SP.nl/wereld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Bommel wil protest tegen executie Iraanse homo’s

15-05-2012 • Kamerlid Harry van Bommel dringt er vandaag bij minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken op aan om te protesteren tegen de dreigende executie van vier homo’s in Iran. In Iran worden vaker homoseksuelen geëxecuteerd maar de aanklacht betreft dan verkrachting. In dit geval wordt homoseksueel gedrag echter expliciet als reden voor het vonnis genoemd. Van Bommel heeft de minister gevraagd de Iraanse ambassadeur in Nederland op het matje te roepen en te protesteren tegen de executie. 'Het is onacceptabel dat mensen hun seksuele geaardheid met de dood moeten bekopen. Rosenthal moet de diplomatieke druk fors opvoeren en zich verzetten tegen dit doodvonnis.'

Volgens de Iraanse mensenrechtenorganisatie HRANA maakt de strafwet in Iran geen onderscheid tussen verkrachting en homoseksueel gedrag. Processen over deze zaken worden echter achter gesloten deuren behandeld. Daarom is voor buitenstaanders niet te beoordelen op grond waarvan mensen worden veroordeeld, zo oordeelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport uit 2011.

Van Bommel wil dat de minister navraagt of er nog beroep mogelijk is tegen de rechterlijke beslissing. ‘Homoseksualiteit is niet strafbaar in Iran maar door deze wijze van vervolging zullen homo’s zich steeds meer verbergen. De afgelopen vijf maanden zijn er al minimaal vijf homo’s in Iran opgehangen. Daar moet meteen een einde aan komen. Internationale druk kan daarbij helpen’, aldus het Kamerlid.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/wereld :: column

/wereld :: video's

top