www.sp.nl/wereld

Homepage SPSlash Wereld

Zoeken in /wereld

/wereld :: onze mensen

/wereld :: agenda

  • Vrijdag 25 april Amsterdam - 20:00 uur, Kandidaat voor het Europees Parlement, Niels Jongerius is te gast bij politiek café opSPraak. Locatie: SBOW, Eerste Helmersstraat 106, Amsterdam West.
  • Maandag 28 april Amsterdam - 18:00 - 20:00 uur, Eric Smaling is te gast op een symposium georganiseerd door studenten van het vak The Crisis of Europe van de Universiteit van Amsterdam, Valckenierstraat 65-67, REC J/K, zaal B.25.
  • Zondag 11 mei Enschede - 16:00 - 18:00 uur, Harry van Bommel neemt deel aan een paneldiscussie over Syrië georganiseerd door de Stichting Samenwerkende Democratische Organisaties. Locatie: Hoog en Droog 25, Enschede.
  • Woensdag 14 mei Den Haag - 15:30 - 16:45 uur Harry van Bommel spreekt bij het seminar ‘a just future for all in Iran?’ in De Gevangenenpoort, Buitenhof 33
SP.nl/wereld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Bommel wil opheffing huisarrest Tibetaanse schrijfster

01-03-2012 • De Tibetaanse schrijfster Tsering Woeser, die onlangs de onderscheiding van het Prins Claus Fonds kreeg toegewezen, mag deze niet ophalen. Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel is het 'onacceptabel' dat China haar huisarrest heeft opgelegd. 'Ik vraag de minister er bij de Chinese autoriteiten op aan te dringen dat het huisarrest wordt opgeheven. Tsering Woeser moet haar onderscheiding van het Prins Claus Fonds gewoon in ontvangst kunnen nemen. Ik verwacht van de minister dat hij hier duidelijk stelling tegen neemt.’

Harry van BommelWoeser zou de prijs ontvangen voor haar prestaties op het gebied van cultuur. Ze schrijft over de effecten van de onderdrukking in Tibet en over de massale immigratie van Chinezen. Haar boek ‘Opmerkingen over Tibet’ werd verboden en Woeser kreeg in 2004 politieke heropvoeding voorgeschreven.

Dit is de tweede keer in korte tijd dat China de uitreiking van een Nederlandse prijs onmogelijk maakt. Eerder werd de uitreiking van de mensenrechtentulp tegengehouden. Uit een artikel van HP/De Tijd bleek onlangs dat Minister Rosenthal geprobeerd heeft de jury van de mensenrechtentulp te beïnvloeden. Toen bleek dat een Chinese dissidente de prijs zou krijgen heeft hij gevraagd of zij de enige kandidaat was. ‘Het is schandalig dat de minister zich met de onafhankelijke jury bemoeide. Door zich nu hard uit te spreken tegen het huisarrest van Woeser kan de minister zich enigszins herstellen van zijn fout,’ aldus Van Bommel.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/wereld :: column

/wereld :: video's

top