www.sp.nl/wereld

Homepage SPSlash Wereld

Zoeken in /wereld

/wereld :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Sara Murawski
Jip van Dort

/wereld :: agenda

  • Dinsdag 22 april Den Haag - 13.00 uur, Harry van Bommel spreekt bij de herdenking van de Armeense genocide. Locatie: Het Plein.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 14:00 uur, SP-Europarlementariër Dennis de Jong is aanwezig bij de lancering van de StemWijzer Europa en zal als eerste van de nieuwe StemWijzer gebruiken. Pro Demos, Hofweg 1.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 16.00 uur, Harry van Bommel spreekt bij Newroz, het Koerdisch Nieuwjaar, in het stadhuis in Den Haag.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 19:00 uur, Harry van Bommel spreekt bij een manifestatie waarin meer aandacht wordt gevraagd voor het leed van religieuze minderheden in Syrië. Locatie: Het Plein.
SP.nl/wereld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Amerikaanse kolonel zegt dat Pentagon liegt over Afghanistan

07-02-2012 • Volgens de Amerikaanse kolonel Daniel Davis liegt de legerleiding over de resultaten van de oorlog in Afghanistan. Klokkenluider Davis stelt dat in een artikel in het Armed Forces Journal “Waarheid, leugens en Afghanistan.” Hij vraagt zich openlijk af hoeveel mensen er nog moeten sterven in een missie die niet succesvol is. Kamerlid Harry van Bommel juicht de openheid van de Amerikaanse kolonel toe en zal de visie van Davis deze week aan de orde stellen in een evaluatie over de Nederlandse missie in Uruzgan.

Kolonel Davis weet volgens Van Bommel waar hij over spreekt. 'Hij is tweemaal in Afghanistan gestationeerd en heeft in acht provincies gepatrouilleerd. Voor zijn artikel sprak hij met 250 militairen, van soldaat tot divisiecommandant maar ook met Afghaanse autoriteiten. Davis is het zat dat de top een vals beeld schetst van de Afghaanse werkelijkheid.'

Volgens Davis is de militair-tactische situatie in het land is de laatste tijd opgeschoven van ‘slecht’ naar ‘hopeloos’. De militaire controle van de NAVO-troepen in Afghanistan reikt volgens hem vaak niet verder dan het gezichtsveld vanuit hun bases. Daarbuiten regeren de opstandelingen. Over de Afghaanse veiligheidsdiensten meldt de luitenant-kolonel ook weinig opbeurends. Het komt zelfs af en toe voor dat zij afspraken maken met de Taliban om niet op elkaar te schieten.

Van Bommel wil van minister Hillen van Defensie een reactie op de visie van Davis. 'Nederland baseert haar oordeel over de situatie in Afghanistan voor een groot gedeelte op berichten van het Pentagon. Ook in ons land wordt er vermoedelijk een vals beeld geschetst van de feitelijke voortgang van de oorlog. Dat kan niet zonder gevolgen blijven voor de strategie van de NAVO in Afghanistan', meent Van Bommel.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/wereld :: column

/wereld :: video's

top