publicatie

Tribune 04/2012 :: Emile Roemer: De marktwerkingsminister

Tribune, april 2012

Column

Emile Roemer

De marktwerkingsminister

 

In een interview met Trouw zei minister Schippers zeker drie keer dat haar drang tot het invoeren van meer marktwerking in de zorg voortkomt uit pragmatisme en niet uit ideologie. Volgens haar drijft marktwerking de zorgkosten niet op maar moeten zorgverzekeraars meer macht krijgen om ‘de markt’ beter tot zijn recht te laten komen.

Mij lijkt het weinig pragmatisch om artsen aan te zetten tot productiedraaien. Winst maken in ziekenhuizen over de rug van de patiënten lijkt me ook niet erg pragmatisch, eerder immoreel. En wat te denken van het schrappen van verloskundige afdelingen? Is dat pragmatisch of een botte bezuinigingssactie van zorgverzekeraars?

Ik heb het dan nog niet over tandartsen en orthodontisten die zelf hun tarieven mogen bepalen. De prijzen gaan door het dak, maar dat komt allemaal goed als we de minister moeten geloven. Ondertussen mag u straks niet meer kiezen naar welke arts u wilt. Want marktwerking zou toch juist tot meer keuzevrijheid leiden? Niet dus: de zorgverzekeraar beslist, de patiënt moet volgen.

Marktwerking en commercie passen niet in de zorg omdat het de kern van de zorg – namelijk samenwerken in plaats van concurreren – onderuit schoffelt. Natuurlijk is de invoering van marktwerking gestoeld op ideologische gronden. VVD’ers denken namelijk dat ‘de vrije markt’ problemen per definitie beter oplost dan een democratisch gelegitimeerde overheid. We hoeven maar naar de Verenigde Staten te kijken waar ‘pragmatisch’ beleid zoals dat van Schippers toe leidt. Minder zorg voor meer geld en mega-bedrijven die van uw premiegeld hun zakken vullen.

Emile Roemer, fractievoorzitter SP