publicatie

Tribune 10/2003 Column Jan Marijnissen, Dit is het begin...

Tribune 17 oktober 2003

Jan Marijnissen

Dit is het begin...

De demonstratie in Amsterdam kende een opkomst, vele malen groter dan ik had verwacht. Het was een geweldige opsteker na de slopende en deprimerende Algemene Beschouwingen. De 25.000 aanwezigen waren jong en oud, wit en zwart, werkend en werkloos, maar allemaal tégen de plannen van Balkenende II. Het was een overweldigende opening van het offensief tegen de uitverkoop van onze beschaving.

Sommigen vinden nog steeds dat woorden als ‘uitverkoop van de beschaving’ ons niet passen. Ik ben dat duidelijk niet met die critici eens. Ten eerste: er is letterlijk sprake van een uitverkoop door middel van de privatiseringen, de introductie van meer en meer marktwerking in de publieke sector en het negeren van de morele uitgangspunten van fatsoenlijke politiek. Ten tweede: ja, onze beschaving erodeert. Wetenschap en educatie, kunst en cultuur, sociale zekerheid en zorg, democratie en recht zijn de dragers van onze beschaving en op alle acht terreinen scoort Nederland al jaren een vette min.

Momenteel worden in alle steden en dorpen door de SP lokale afdelingen van het initiatief ‘Red de solidariteit!’ opgericht. Deze comités gaan actief op zoek naar misstanden, maken ze openbaar en gaan actie ondernemen om verbetering te eisen. Een goed voorbeeld is een actie in verband met slechte woon- en leefomstandigheden in een verpleeghuis. De SP-afdeling werd daarop geattendeerd door verschillende bewoners en hun kinderen. Samen met hen is men een actie begonnen die heeft geresulteerd in directe verbeteringen, én in een brief op poten van de directie aan minister Hoogervorst, waarin harde kritiek staat in verband met alle bezuinigingen. Zó moet het.

We zullen de mensen direct – van mens tot mens – moeten uitleggen wat ons boven het hoofd hangt. Zonder voorlichting geen actie! Vanaf het aantreden van het kabinet voor de zomer zijn we hier al mee bezig, maar er zijn nog heel veel mensen die niet bereikt zijn. De partij heeft veel materiaal dat gebruikt kan worden bij de voorlichtingsacties. In dat materiaal zal naast onze kritiek op B II ook veel plaats worden ingeruimd voor onze alternatieven. Het kan anders, beter, socialer!

Als we die voorlichting koppelen aan lokale acties, dan hebben we maximaal succes. Zeker als we die acties, waar mogelijk, voeren samen met maatschappelijke organisaties. De kritiek op B II zal van onderop aanzwellen om uiteindelijk succesvol te kunnen zijn.

Wij gaan door met de strijd!

Inhoud

  • Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zet het mes in zijn subsidies. Voor een kortzichtige verlichting van de begrotingsproblemen worden instellingen de nek omgedraaid die de samenleving veel ellende besparen – en op termijn ook veel geld. Want, zegt de minister, de mensen zijn zélf verantwoordelijk.
  • Ouderen hebben recht op respect. Dat was de belangrijkste boodschap tijdens de actiebijeenkomst van ouderen op 1 oktober in Den Haag. Pal voor de deur van de Tweede Kamer kwamen ouderen, werkenden uit de zorg en sympathisanten bijeen om te ageren tegen de plannen van Balkenende II. Een verslag.
  • Rotterdammers kennen 'm als Hank, de antiheld van TV Rijnmond. Voor veel anderen is hij Freek Willem van de Gamma-reclames. Ook kreeg hij grote bekendheid met zijn in de serie en de film Loenatik. Een interview met John Buijsman, in de eerste plaats een Rotterdammer in hart en nieren.
  • Karel van Wolferen hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, schreef een boek over de waanzin die op dit moment de Verenigde Staten regeert. Eerste-Kamerlid Ronald van Raak sprak met hem over een op hol geslagen tovenaarsleerling.
  • Een voorspelling van het gemeentelijk Centrum voor Onderzoek en Statistiek over de Rotterdamse bevolkingssamenstelling in 2017 leidde tot nieuwe discussies over het begrip spreiding. Wat vinden voormalige en huidige Rotterdammers en wat vind de SP?
  • Column van Jan Marijnissen: Dit is het begin...
  • Meyke van den Bos is één van de 42.006