publicatie

Tribune 11/2002 EEN van de 35.211 Marian de Vroomen

EEN

Tribune 13 december 2002

van de 35.211

Op het SP-congres van 23 november was ze één van de drie 'stille werkers' die van dagelijks bestuurslid Marga van Broekhoven de Gouden Tomaat kreeg opgespeld. Het kleinood, dat de SP uitreikt wegens grote en langdurige inzet voor de partij, zou Marian de Vroomen het liefst in kleine stukjes zagen. 'Want dan kan ik 'm delen met de SP'ers in Alkmaar.' Vanaf het allereerste begin van de SP is Marian 'van de partij'. Begin jaren '70 in Leiden, vervolgens in Leeuwarden en uiteindelijk in Alkmaar, waar ze met haar man Willem de lokale afdeling nieuw leven inblies. 'In die tijd gingen we nog met de Tribune langs de deur en deden we wedstrijdje wie de meeste verkocht op een dag. Colportage was voor ons een belangrijk middel om met mensen in contact te komen. Een deel van onze huidige actieve leden werden in die tijd geworven. Ze zijn altijd bij de club gebleven.' Nu heeft de Alkmaarse SP wellicht de grootste actieradius van alle afdelingen in het land: zowat alle SP'ers in de kop van Noord-Holland vallen onder de paraplu van de afdeling Alkmaar. Marian: 'Ik heb me altijd bezig gehouden met het organiseren van mensen die aan het werk willen in de afdeling. Als organisatie-secretaresse zeg maar.

Marian de Vroomen (56)

Getrouwd met

Willem

Hobby's:

Hardlopen, fietsen door Frankrijk

Grootste ergernis:

'Geen daden maar woorden'

Bewondering voor:

Mensen met doorzettingsvermogen

Dat ligt me het beste en dat vind ik ook het leukste. Omdat ik dan het meest met mensen in contact kom. Ik ga bijvoorbeeld graag de wijken in en spreek graag mensen aan op de markt. Ik vind het prachtig als ik met mijn enthousiasme mensen lid kan maken. Én vast te houden. Als er bijvoorbeeld een scholingsavond is, probeer ik wat extra's toe te voegen door te vertellen wie ik ben en wat ik doe. Opdat het niet bij die scholing alleen blijft. Nee, in de gemeenteraad heb ik nooit gezeten. Veel liever ben ik 'buiten' bij de mensen. Samen dingen doen; dat is eigenlijk mijn levensmotto.' Het gezin De Vroomen is een SP-gezin in hart en nieren. Willem is een alom gerespecteerde SP-oudgediende en drie van de vier kinderen zijn inmiddels partijlid. Dochter Roos voerde vele acties met ROOD, jongeren in de SP. De blonde Roos heeft qua uiterlijk veel weg van prinses Maxima en werd vorig jaar uitverkoren om op prinsjesdag de alternatieve troonrede van de SP voor te lezen. Trots maakt Marian melding van haar drie klein- kinderen.Van beroep is Marian leerkracht op een school voor vluchtelingenkinderen. 'Het grote verschil met een reguliere school is, dat deze kinderen zonder uitzondering dolgraag naar school gaan. Sommigen zouden zelfs in het weekend nog het liefst in de klas zitten. Bij mij op school vinden ze de afleiding en krijgen ze de aandacht die ze anders vaak niet krijgen. Na een tijdje zie je veel kinderen heel 'Nederlands' worden. Des te triester als je dan hoort dat ze op nominatie staan om weg te gaan. Dat levert altijd de nodige emotionele momenten op, ja. Maar als het ook maar enigszins mogelijk is, probeer ik contact te houden met de mensen die ooit bij ons weggingen.' Ook op haar werk heeft Marian 'samen dingen doen' hoog in het vaandel staan. 'Een tijd geleden ben ik begonnen met het optouw zetten van een toneelclub, waar vluchtelingenkinderen samen met autochtone kinderen uit de buurt toneelstukjes opvoeren. De kinderen en ook hun ouders vinden het prachtig. Eigenlijk is het letterlijk een schoolvoorbeeld van hoe integratie zou moeten verlopen: samen.'

Inhoud

  • Column van Jan Marijnissen: Samen de drempel over naar 2003
  • Marian de Vroomen, één van de 35.211
  • Op 23 november 2002 hield de SP haar verkiezingscongres, stelde het programma en de kandidatenlijst vast, kortom, op die dag kwam de SP op volle oorlogssterkte
  • Koffieboeren over de hele wereld gaan gebukt onder steeds dalende koffieprijzen. Daarom startte de NOVIB de Make Trade Fair campagne. Een verhaal over koffie met een bittere nasmaak.
  • Agnes Kant was kortgeleden op werkbezoek in Denemarken om met eigen ogen het Deens Zorgsysteem te zien. Deens ouderen verkassen niet meer op hun oude dag!
  • Sinds enige tijd toert de musical The Blues Brothers door ons land. De rollen van Jake en Elwood wordten vertolkt door Frans van Deursen en Bob Fosko. Een interview met deze twee artistieke veelvraten.