Sociale werkvoorzieningen:

De SP vindt de sluiting van de sociale werkvoorziening een kapitale fout

Door de Participatiewet is het vanaf 2015 niet meer mogelijk voor nieuwe mensen om in te stromen in de sociale werkvoorziening. De reden: een keiharde bezuiniging van bijna 2 miljard. De gevolgen waren dramatisch: de kans op een baan voor deze doelgroep kromp met maar liefst 16%. De SP vindt de sluiting van de sociale werkvoorziening een kapitale fout en heeft hier van het begin af aan tegen geprotesteerd.

Om de sociale werkvoorziening weer nieuw leven in te blazen heeft de SP samen met het CDA een plan ontwikkeld voor een  gerevitaliseerde sociale werkvoorziening: het sociaal ontwikkelbedrijf.

Het plan regelt een landelijk dekkend netwerk van sociaal ontwikkelbedrijven: elke gemeente doet mee. Daarnaast wordt het recht op werk voor mensen met een beperking vastgelegd. Zo voorkomen we dat mensen met een arbeidsbeperking aan hun lot worden overgelaten. Hiermee komt een eind aan de sterfhuisconstructie voor het sociaal ontwikkelbedrijven als gevolg van bezuinigingen in de Participatiewet.

Mensen zonder beperking die een vergrote afstand tot de arbeidsmarkt krijgen recht op scholing en begeleiding. Zo biedt het sociaal ontwikkelbedrijf een oplossing voor iedereen die hulp nodig heeft bij het vinden van werk.

Lees meer over:

Voor een nieuwe sociale werkvoorziening Ziekte en arbeidsongeschiktheid Overzicht van alle standpunten Verkiezingsprogramma