Preventie:

Voorkomen is beter dan genezen

De sociaaleconomische gezondheidsverschillen in ons land zijn groot en de afgelopen jaren niet verkleind. Iemand met een hogere opleiding leeft gemiddeld zeven jaar langer en bijna 20 jaar langer in goed ervaren gezondheid. Het is een taak van de overheid dit verschil te verkleinen. Dat kan voornamelijk door meer aandacht te hebben voor het voorkomen van ziekten en ziek worden. Bewezen effectieve preventieve behandelingen komen in het verzekerde pakket.

Programma’s ter voorkoming van verslaving aan drugs, alcohol en roken alsmede de hulpverlening bij het stoppen/afkicken van een verslaving moeten worden uitgebreid. Naast het aanpakken van overgewicht, moet overgewicht vooral voorkomen worden. Daarom gaat de jeugd meer sporten, via een vast aantal uren gym op school en schoolzwemmen en komen er meer mogelijkheden om buiten te spelen. Ook komt er een verbod op snoepreclames die gericht zijn op kinderen.

Roken en meeroken zijn slecht voor de gezondheid. Voorkomen moet worden dat jongeren beginnen met roken. De ‘grijpbaarheid’ van tabak moet verkleind worden door de verkoop van tabak te beperken tot tabaksspeciaalzaken. Ook dient de aantrekkelijkheid van de rookwaren en de verpakkingen daarvan verminderd te worden, door over te gaan op dezelfde, saaie, verpakkingen (plain packaging). Toevoeging van verslavende stoffen en smaakmakers die het aanzetten tot roken van tabak vergroten moet worden verboden.

Lees meer over:

Voorkomen is beter Overzicht van alle standpunten Verkiezingsprogramma