Echtscheiding en alimentatie:

Eerlijkere regels voor partneralimentatie

Meer dan één op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Jaarlijks maken meer dan 50.000 kinderen de scheiding van hun ouders mee. Een kwart van alle kinderen van wie de ouders scheiden, verliest op termijn het contact met één van beide ouders, in de meeste gevallen de vader.

Kinderen hebben – ook na echtscheiding recht op verzorging door en contact met beide ouders. Behalve als er dringende redenen zijn om het contact met één van de ouders te ontzeggen.
De SP is voorstander van gelijkwaardig ouderschap en heeft het voor elkaar gekregen dat dit inmiddels ook in de wet verankerd is. Ouders zullen hierover met elkaar afspraken moeten maken. Komen zij er niet uit dan zal de rechter dat moeten doen.

Het niet naleven van de afspraken na echtscheiding is strafbaar maar heeft tot nu toe nauwelijks consequenties. Dat moet anders. Alles moet er op gericht zijn dat voorkomen wordt dat kinderen bij een echtscheiding door toedoen van de ene ouder vervreemd raken van de andere ouder.

Het heeft de voorkeur dat mensen er samen uitkomen en zelf afspraken maken over alimentatie en omgang, bijvoorbeeld in een echtscheidings- en partneralimentatieplan. In zulke plannen kunnen afspraken worden gemaakt over de zorg van de kinderen, maar zou bijvoorbeeld ook opgenomen kunnen worden welke inspanningen de ontvangende partner gaat verrichten om zelf inkomsten binnen te krijgen en per wanneer. Ook zou afgesproken kunnen worden dat het alimentatiebedrag langzaam daalt totdat het na enkele jaren op nul uitkomt.

Als mensen er niet samen uitkomen dan moet de rechter de knoop doorhakken. De rechter moet dan onder andere gaan kijken naar het arbeidsverleden, de carrièrekansen, de leeftijd van de kinderen, en andere relevante omstandigheden. Het hangt van de omstandigheden van het geval af hoe lang alimentatie betaald moet worden.

 

Lees meer over:

Voor eerlijk familierecht Overzicht van alle standpunten Verkiezingsprogramma