publicatie

Spanning augustus 2012 :: En nu doorpakken

Spanning, augustus 2012

Inleiding

En nu doorpakken

Hoewel de vooruitzichten voor een goede verkiezingsuitslag gunstig zijn, mogen we ons nu niet al rijk rekenen. We zullen nu moeten doorpakken om zoveel mogelijk kiezers achter ons te krijgen om Nederland socialer en menselijker te maken. Tiny Kox legt in zijn artikel over de verkiezingscampagne uit wat de beste strategie is om van de verkiezingen een groot succes te maken.

De noodzaak dat de SP na 12 september gaat meeregeren wordt immers met de dag groter. Armoede onder kinderen neemt steeds meer toe, de inkomensongelijkheid in Nederland groeit en de marktwerking in de zorg is, zoals Ineke Palm aan de hand van de thuiszorg laat zien, funest voor de kwaliteit van de zorg. Niet voor niets noemde Emile Roemer deze drie punten tijdens zijn speech op het XVIII Congres van 2 juni jongstleden, want in een beschaafd en welvarend land als Nederland zouden kinderen niet in armoede mogen opgroeien, zouden de inkomensverschillen tussen arm en rijk klein moeten zijn en zou de kwaliteit van de zorg gewaarborgd moeten worden

Verder legt Hans van Heijningen deze in Spanning de principes achter de afdrachtregeling uit en hij houdt een warm pleidooi voor de instandhouding van de regeling. Dennis de Jong zet de Europa-standpunten van de SP uiteen.

Econoom David Hollanders recenseerde voor Spanning het nieuwe boek van Nobelprijswinnaar Paul Krugman en historicus Matthias van Rossum bespreekt het pas verschenen manifest van Maina van der Zwan over een strijdbare en democratische vakbeweging.

Directrice van het Internationaal Danstheater Sophie Lambo laat in een interview haar licht schijnen over de keiharde bezuinigingen die de kunst- en cultuursector treffen en historicus Robert Vonk schetst in deel 4 van de rubriek Parels uit de Parlementaire Geschiedenis de totstandkoming van de AWBZ. Ook is er aandacht in deze Spanning voor de huursector, want dankzij diverse maatregelen van het kabinet-Rutte zijn de huren fors gestegen.

Tot slot analyseert Arjan Vliegenthart de belangrijkste onderwerpen tijdens deze verkiezingen zoals die uit recent onderzoek van TNS Nipo naar voren komen.

Rectificatie

De kop van het Spanning-nummer van juni luidt: 'Ieren zeggen 'ja' tegen het ESM-verdrag, maar de strijd gaat door'. Hoewel het publieke debat in Ierland zich toespitste op het ESM (het noodfonds dat de euro moet redden) stemden de Ieren in het referendum feitelijk over het zogenaamde sixpack, dat voorziet in de overdracht van begrotingsbevoegdheden aan Brussel. Instemming met het sixpack is een formele voorwaarde voor EU-landen om voor ESM-steun in aanmerking te komen.