publicatie

Spanning februari 2010 :: Rode jas

Spanning, januari 2010

Opinie

Rode jas

door Paul ulenbelt SP-Tweede Kamerlid

In december 1995 schudde Wim Kok zijn ideologische veren af. Kok citeerde toen PvdA-ideoloog Kalma, die geschreven had dat afscheid van de socialistische ideologie nodig was om te vernieuwen. Kok wilde ‘een definitieve verbreking van de ideologische banden met andere nazaten van de traditionele socialistische beweging’. Zo schudde hij zijn ideologische veren af en zette hij zich af tegen GroenLinks en de SP.

Het zijn rare vogels die hun veren afschudden. Vogels zonder veren zie je alleen maar in het vriesvak. Vogels zonder jas zijn kil en koud. Je kunt ze nog opeten, maar daarna zijn ze definitief van de aardbodem verdwenen.

Wouter Bos stond in 2004 schouder aan schouder met Femke Halsema en Jan Marijnissen op het podium op de Coolsingel in Rotterdam. Ze stonden daar om de regeringsplannen waardoor de pensioenvoorziening zou verslechteren tegen te houden. Bos had zijn rode PvdA-jas aan.

Afgelopen november, toen er op diezelfde Coolsingel 15.000 mensen demonstreerden tegen de verhoging van de AOW-leeftijd, was Bos er niet bij. Halsema trouwens ook niet. Bos en Halsema zijn voor een AOW op 67. Agnes Jongerius van de FNV constateerde dat Bos zijn rode jas had afgelegd. Het gemak waarmee Bos afstand neemt van zijn verkiezingsprogramma uit 2006 en de erfenis van zijn partijgenoten Drees en Suurhoff bij de vuilnisbak zet, is kil en koud.

Veel van mijn vakbondsvrienden hebben het helemaal gehad met de PvdA. Vakbondsbestuurders die jarenlang de PvdA trouw waren gebleven, zeggen hun lidmaatschap nu op. Ben Roodhuizen van FNV Bondgenoten is er zo een. 35 jaar lid. In een open brief aan de PvdA schrijft hij: “De maat is echter vol. Uw besluit om de AOW uit te gaan hollen is A-Sociaal en volstrekt verwerpelijk. U liegt ook tegen ons en de andere kiezers. Dit zou u niet gaan doen! Het is een drogreden, dat de crisis u hier toe zet.

In mijn functie als vakbondsbestuurder ben ik elke dag in contact met onze leden in bedrijven en instellingen. De weerzin tegen de PvdA is – al geruime tijd – ernstig en niet meer tegen te spreken. Deze PvdA kan ik ook niet meer steunen, niet meer met mijn lidmaatschap maar ook niet meer met mijn stem.”

Tijdens de afgelopen maanden heb ik veel mijn rode jas aangetrokken om in het hele land handtekeningen op te halen voor de petitie ‘65 blijft 65’. Met Ben kon ik altijd goed opschieten. Hij vond het mooi dat ik, net als hij een vakbondsman, in de Tweede Kamer kwam. “Alleen voor de foute partij”, voegde hij er toen aan toe. Beste Ben, ik heb nog wel een rode jas voor je.

Paul Ulenbelt

SP-Tweede Kamerlid