publicatie

Spanning september 2009 :: AOWeetjes

Spanning, september 2009

AOWeetjes

Tekst: Redactie Foto: Het Museum van de Vaderlandse Geschiedenis

Na de invoering van de AOW in 1947 en 1957 ging de uitkering snel omhoog. Dat was in de jaren dat onder druk van de strijd van werknemers ook de lonen snel stegen. In 1985 werd de AOW geïndividualiseerd; voor die datum ontving de man ook de uitkering voor zijn echtgenote, daarna ontvingen beiden een eigen uitkering. Dat verklaart de grote daling tussen 1980 en 1990. Dat was echter ook de periode dat de macht van vakbonden en werknemers werd terug gedrongen en het neo-liberalisme aan de macht kwam. Dat laatste verklaart dat de reële AOW-uitkeringen sinds de jaren negentig vrijwel op de nullijn hebben gezeten, terwijl tot in de jaren tachtig de AOW-uitkering steeg.

De AOW-uitkering nu

In 2009 bedraagt de AOW-uitkering:

  1. Alleenstaande 1.001,94 euro
  2. Alleenstaande ouder met kind tot achttien jaar 1.271,82 euro
  3. Gehuwd / samenwonend 686,78 euro p.p.
  4. Gehuwd / samenwonend met AOW-toeslag 1.373,56 euro

Wie als AOW’er een jongere partner heeft die geen inkomen heeft, kan een toeslag aanvragen. Die toeslag wordt gegeven totdat de jongere partner ook 65 wordt en zelf AOW ontvangt. In 2015 vervalt de partnertoeslag voor AOW’ers met jongere partners. Meer dan 200.000 mensen krijgen daardoor te maken met een AOW-tekort. Is het verschil tussen de partners bijvoorbeeld vijf jaar, dan loopt dat tekort op tot bijna € 40.000! Veel 50-plussers zijn hier helemaal niet op voorbereid.

Liever de tweede pijler

Het beleidsvoornemen is al tijden om de mensen minder afhankelijk te maken van de AOW (eerste pijler). Het inkomen van 65-plussers moet voor een groter deel uit pensioenen komen (de tweede pijler).

Mensen willen juist eerder stoppen

Van alle mensen die in de jaren 2001-2005 met pensioen gingen was slechts acht procent 65 jaar. Slechts één procent was ouder, terwijl de rest tussen de 55 en 64 jaar was.

Erg veel animo om door te werken is er dus niet onder de bevolking.

Wie zei wat?

ERT: doorwerken!

Bij de European Round Table of Industrialists (ERT) zitten 45 leiders van grote industriële multinationals. Hun gezamenlijk bijdrage aan het Bruto Binnenlands Product van de Europese Unie is groter dan dat van 21 van de 27 lidstaten. De ERT beveelt de lidstaten aan:

  1. “Richt u op een juiste balans tussen de publieke en de private pensioenvoorzieningen met een belangrijk aandeel voor fondsen.
  2. Verhoog de standaard pensioenleeftijd in overeenstemming met die in een aantal andere lidstaten, en stimuleer oudere werknemers om door te werken na de pensioengerechtigde leeftijd als ze dat willen.
  3. Stop met het duurder maken van de pensioenen (bijvoorbeeld door de uitkeringen te koppelen aan de loonontwikkeling of vervroegde uittreding te bevorderen).”

Bron: European Round Table of Industrialists, European pensions. An appeal for reform. Pension schemes that Europe can really afford, Brussels 2000, p. 8

PvdA: AOW blijft op 65

  1. De AOW leeftijd blijft 65 jaar
  2. De AOW-stijging wordt gekoppeld aan de loonstijging
  3. We nemen een aantal koopkrachtondersteunende maatregelen voor ouderen.”

Bron: PvdA, Het Nederland van morgen, programma Kamerverkiezingen 2006, p. 20

CDA: geen verhoging AOW-leeftijd

“Het verhogen van de AOW-leeftijd is voor het CDA niet aan de orde, maar het CDA wil wel stimuleren dat iedereen die goed gezond is zo lang mogelijk doorwerkt”

Bron: CDA, Vertrouwen in Nederland. Vertrouwen in elkaar. Verkiezingsprogram 2006-2011, p. 20

ChristenUnie: AOW-leeftijd blijft 65

“Met de AOW(-leeftijd) en de zorg (AWBZ) moet zorgvuldig worden omgegaan. Wat betreft de ChristenUnie blijft de AOW-leeftijd 65 jaar; blijft sparen voor de oude dag fiscaal aftrekbaar; en blijft solidariteit met zieken, ouderen en gehandicapten uitgangspunt van het zorgstelsel.”

Bron: Verkiezingsprogramma ChristenUnie 2006-2010, Duurzaam voor elkaar, Vastgesteld door het Uniecongres, d.d. 30 september 2006, p. 54

VVD: AOW is en blijft op 65

“AOW is en blijft op 65 (…) De AOW-leeftijd blijft bij de VVD staan op 65. Vanaf die leeftijd betaal je hier geen premie meer voor: geen verdere fiscalisering. Daar hebben de oudere generaties recht op. Geen onduidelijkheid, maar helderheid.”

Bron: VVD, Voor een samenleving met ambitie, verkiezingsprogramma 2006, p. 1

Commissie-Bakker: AOW-leeftijd naar 67 jaar

Een stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar is een van de mogelijkheden waar de commissie onder leiding van TNT-topman Peter Bakker over denkt om de arbeidsparticipatie te verhogen. (...) Het kabinet heeft de commissie-Bakker gevraagd met voorstellen te komen om de arbeidsparticipatie te verhogen. De commissie werd ingesteld nadat de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie langdurig bleven botsen over een eventuele versoepeling van het ontslagrecht. Naar verwachting komt de commissie half juni met haar aanbevelingen.

Bron: ANP, 3 juni 2008

Minister Donner (Sociale Zaken): pensioenleeftijd naar 70 jaar

Donner vindt dat de commissie met ‘vrij traditionele oplossingen’ komt. (...) Donner vreest dat de maatregel onvoldoende zal zijn. ‘Als de levensverwachting in de tussentijd tien jaar langer wordt, moet die pensioengerechtigde leeftijd tegen die tijd onmiddellijk weer ter discussie gesteld worden’, aldus de bewindsman. ‘We zouden kunnen zeggen dat we voor mensen tussen 55 en 65 jaar niets veranderen, voor mensen tussen 45 en 55 een maand per jaar bijplussen en voor mensen tussen 35 en 45 twee maanden per jaar.’ Deze laatste groep komt zo vanaf 2040 op een pensioenleeftijd van 70 jaar.

Bron: De Telegraaf, 20 juli 2008