opinie
Tiny Kox:

Palestina niet langer uitsluiten

De Verenigde Naties moeten beslissen over toelating van Palestina als 194ste lid.

De meeste lidstaten hebben al aangegeven vóór te zullen stemmen. Nederland niet. Volgens mij is er geen enkele goede reden om Palestina nog langer buiten te sluiten van de mondiale volkenrechtelijke organisatie (waarvan Israël allang lid is). In plaats van uitsluiten is insluiten gewenst. Samenwerking in plaats van confrontatie is goed voor iedereen.

Binnenkort geeft de Raad van Europa het goede voorbeeld. Dan wordt het Palestijnse parlement als partner toegelaten tot de oudste en grootste Europese samenwerkingsorganisatie (waar het Israëlische parlement allang als waarnemer is toegelaten).

Afgelopen negen maanden ben ik als rapporteur van de Raad van Europa in de weer geweest om na te gaan of nauwere betrekkingen tussen het Palestijnse parlement en de parlementen van de 47 lidstaten mogelijk en wenselijk zijn. Mijn conclusie is positief. Begin oktober wordt het Palestijnse parlement toegelaten als 'partner for democracy'.

Voor alle duidelijkheid: dat partnerschap is niet gratis. In mijn rapport meld ik de voorwaarden, waarover ik overeenstemming met het Palestijnse parlement heb bereikt: snelle vorming van een regering die binnen een jaar vrije en eerlijke presidentiële en parlementaire verkiezingen houdt, een moratorium op de doodstraf, nauwe samenwerking met de juridische experts van de Raad van Europa en toetreding tot relevante Europese conventies.

Samenwerking met de Raad van Europa is goed voor de democratie, de ontwikkeling van de rechtsstaat en de bescherming van de mensenrechten in Palestina. Het Palestijnse parlement verplicht zich de kernwaarden van de Raad van Europa tot de zijne te maken. Vakbonden en mensenrechtenorganisaties in Palestina zijn erg blij met het partnerschap, en dat geldt trouwens ook voor president Abbas en premier Fayyad.

Samenwerking met Palestina is ook goed voor ons in Europa en Nederland. De Arabische Lente heeft ook een positieve invloed op de ontwikkelingen in Palestina. Vooral jonge Palestijnen verlangen nu nationale verzoening en internationale erkenning van hun land. Democratisering van de Arabische wereld is van groot belang voor meer stabiliteit en vertrouwen in de wereld – zaken die voor een internationaal georiënteerd land als Nederland van extra belangrijk zijn. Daarom is het treurig dat de Nederlandse regering dwars ligt als het gaat om het toelaten van Palestina tot de VN. De meeste Nederlanders zijn het niet eens met de regering. Het wordt tijd dat regering en parlement naar hen luisteren en Palestina zijn rechtmatige plek in de VN gunnen.

Betrokken SP'ers