opinie
Remine Alberts:

SP Amsterdam had juist geen noten op haar zang

Waar haalt GroenLinks voorman Maarten van Poelgeest het vandaan om te zeggen dat het begrijpelijk is dat de SP niet aan het college meedoet? Hij beweert in Het Parool van 14 april dat dat komt doordat de SP nogal wat noten op haar zang had, wat op voorhand al op een moeilijke formatie duidde.

Ik wil dit graag rechtzetten. De SP heeft bij de ene bespreking die heeft plaatsgevonden (waar GroenLinks niet bij aanwezig was) onderstreept dat de verkiezingsuitslag in het college moest terugkomen. Amsterdam stemde massaal voor een links bestuur, dus PvdA, GroenLinks en SP was de meest logische samenstelling.

Tijdens diezelfde ene bespreking is een lijst met onderwerpen aan de orde geweest, om duidelijk te krijgen welke onderwerpen meer bespreektijd vroegen. De SP heeft tijdens deze bespreking geen enkele noot op haar zang laten horen en tegen geen van de voorgelegde noten nee gezegd. Van onderhandelen was geen sprake, sterker nog: voordat de echte onderhandelingen begonnen was de SP al de deur gewezen.

Misschien zit het wel anders. In het artikel blijkt sprake van een deal die PvdA en GroenLinks hadden: GroenLinks zou de VVD wippen en de PvdA de SP (overigens andersom opgeschreven). Van Poelgeest had in de campagne steeds voor een coalitie met SP erbij gepleit. De VVD was voor hem uitgesloten. Van de PvdA mocht Van Poelgeest zijn wens om de VVD te wippen uitvoeren, maar dan mocht hij niet meer mekkeren over het wegvallen van de SP. Dus werd hij de brenger van de PvdA-boodschap.

Betrokken SP'ers