opinie
Bart van Kent en Arno van der Veen:

Behandel volwassenen niet als kinderen

Bart van Kent

Als je 18 jaar bent, ben je voor de wet volwassen. Je mag stemmen, bier drinken en je betaalt je huur, zorgverzekering en boodschappen zoals alle andere volwassenen. Toch worden honderdduizenden jongvolwassenen tot 21 jaar behandeld als kinderen door hen af te schepen met een jeugdloon van zo’n vijf euro per uur. Niet vreemd dus dat het overgrote deel van de Nederlandse jongvolwassenen financieel niet op eigen benen kan staan.

In 2017 kwamen jongeren al in actie tegen het onrecht dat zij fors minder verdienden dan hun collega’s. Iedereen herinnert zich nog Soufian, vulploegmedewerker bij de Albert Heijn. Op de aandeelhoudersvergadering van Ahold trok hij toen hij ceo Dick Boer toesprak, zijn pak half uit omdat hij dat met zijn jeugdloon maar half kon betalen.

De acties hadden succes. De jongeren kregen door hun acties brede maatschappelijke en politieke steun. 21- en 22-jarigen werden eindelijk als volwassenen behandeld. Hun loon werd gelijkgetrokken met dat van volwassenen. Bovendien kregen jongeren van 18 tot en met 20 jaar er flink meer salaris bij. Jongeren hoeven daardoor niet meer elke maand te bedenken of ze alle rekeningen nog wel kunnen betalen. Een mooi succes waar veel jongvolwassenen nu iedere dag de vruchten van plukken.

Maar we zijn er nog niet! Immers een 18-jarige is ook een volwassene. Zij moeten zich gedragen als een volwassene, maar worden nog betaald alsof ze kinderen zijn. We spreken ons daarom opnieuw uit voor een volwassen loon voor volwassen werk. Wij willen de bondgenoten van destijds - maar ook nieuwe medestanders – uitnodigen om samen de strijd aan te gaan. Een paar jaar geleden steunde de voltallige Tweede Kamer de verlaging van de leeftijd van 23 naar 21 jaar.

Dat moet opnieuw lukken. Zeker nu SEO-onderzoek  heeft aangetoond dat de verlaging van de leeftijd voor het jeugdloon vrijwel geen effect heeft gehad op het aantal jongeren dat werkt. Ook de gevolgen op het afronden van een opleiding onder de groep vanaf 18 jaar is weinig veranderd. Van het doemscenario van het CPB en de grote werkgevers dat de maatregel tot massale jeugdwerkeloosheid zou leiden, is niets terecht gekomen. Er was dan ook geen enkele belemmering om 1 juli jl. de voorlopig laatste stap door te voeren van de verlaging van 22 naar 21 jaar.

Nu is het tijd voor de volgende en finale stap: schaf het minimumjeugdloon voor iedereen vanaf 18 jaar af! Behandel alle volwassenen ook echt als volwassenen.

Bart van Kent is Tweede Kamerlid voor de SP en woordvoerder sociale zaken
Gijs van Dijk is Tweede Kamerlid voor de PvdA en woordvoerder sociale zaken
Arno van der Veen is voorzitter van ROOD
Jesse Koops is voorzitter van de Jonge Socialisten

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Betrokken SP'ers