Tweede Kamer Woordvoerder Sociale Zaken en Integratie

Sadet Karabulut

'Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wat je gelooft.'

Sadet Karabulut

Biografie

Sadet Karabulut werd geboren op 28 april 1975 in Dordrecht. Zij is dochter van Turks-Koerdische gastarbeiders, de jongste van vijf kinderen. Sadet heeft het VWO afgerond in Dordrecht en studeerde Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tijdens haar studie was ze actief bij de Landelijke Studenten Vakbond. Na afronding van haar studie heeft zij tal van functies bekleed bij de gemeente Amsterdam, waaronder coördinator drugsbeleid in de Bijlmermeer. Ook was zij bestuurslid bij de Turkse zelforganisatie DIDF en beleidsmedewerker in het Voortgezet Speciaal Onderwijs.

Het is een schande dat in een rijk land als Nederland armoede bestaat. Arm word je niet door het noodlot. Armoede is ook geen ziekte. Armoede is het gevolg van foute politieke keuzes. Tegen die keuzes ageer ik in de politiek. Ik zal dat blijven doen tot we verandering hebben bewerkstelligd. Eerlijk delen en armoede Nederland en de wereld uithelpen zou inzet moeten zijn van sociale of socialistische politiek.

Sadet Karabulut is in 2006 actief lid geworden voor de SP in Amsterdam. In datzelfde jaar werd zij bestuurslid en gemeenteraadslid in Amsterdam. Eind 2006 werd Karabulut gekozen tot Tweede Kamerlid voor de SP. In 2010 is zij herkozen als Kamerlid. Zij is woordvoerder Sociale Zaken en Integratie.

Het moet niet uitmaken waar je vandaan komt of wat je wel of niet gelooft. Waar het om gaat is wat je doet en waar je naartoe wilt. De SP staat pal voor een gelijkwaardige behandeling van mensen, ongeacht geslacht, afkomst, seksuele geaardheid of religie. Dat gaat niet samen met discriminatie en uitsluiting.

Sadet woont in Amsterdam.

De favorieten van Sadet

Boek

Zoveel mooie boeken gelezen en nog te lezen. Een van mijn favoriete boeken is Duczika van Herman Heijermans. Heb nu weer het boek van Robert Fisk, de Grote Beschavingsoorlog opgepakt. Indrukwekkend.

Film

Hotel Rwanda. Gruwelijk goede verfilming van hoe een volk elkaar, onder toeziend oog van de internationale gemeenschap, afslacht. Niet te bevatten dat dit echt is gebeurd. 

TV-programma

Grey’s Anatomy voor de ontspanning en verders alle actualiteitenprogramma’s.

Muziek

Luister echt van alles, van pop, rock tot klassiek.

Sport

Rennen.

Gerecht

Gebakken aubergine met yoghurt en tomatensaus en Turks brood, smullen!

Vakantiebestemming

Cuba

Kunst

Guernica van Picasso

Wat vind je thuisfront ervan dat je Kamerlid bent geworden?

Geweldig, ze zijn allemaal erg trots.

Zit politiek in je familie?

Dat dan weer niet maar aan activisme en politieke discussies heeft het nooit ontbroken.

Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen?

De laatste jaren heb ik veel actie gevoerd met de SP, vervolgens ben ik actief lid geworden van de SP en sinds november 2006 ben ik lid van de Tweede Kamer voor de SP.

Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?

O.a. de staatsgreep in Chili in 1973 waarbij president Salvador Allende om het leven kwam vind ik bijzonder intrigerend.

Wat zou je grote succes in het Kamerwerk zijn de komende periode?

Ik hoop successen te boeken die bijdragen aan het terugdringen van de armoede in Nederland.

Wat zou je doen als je morgen 100.000 euro wint in een loterij?

Ik doe nooit mee aan loterijen en heb al helemaal nooit iets gewonnen. Maar stel dat, dan zal ik in ieder geval heel veel vrijwilligers in het zonnetje zetten.

Hoe ga je je ontspannen na een zware dag in de Tweede Kamer?

Naar huis, omkleden en lekker op de bank ploffen met een goed boek.

Sadet Karabulut op SP.nl