Tweede Kamer Woordvoerder Binnenlandse zaken

Ronald van Raak

'Als de verschillen in Nederland te groot worden, gaat de gemeenschapszin verloren.'

Biografie

Ronald van Raak werd op 30 oktober 1969 geboren in Hilvarenbeek (Noord-Brabant). Na de havo en vwo op het Tilburgse St. Odulphuslyceum studeerde hij vanaf 1989 geschiedenis en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens zijn studie was hij beheerder van het Nivon-jongerencentrum in Lage Vuursche. In 2000 promoveerde hij bij de afdeling geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam, op 'In naam van het volmaakte. Conservatisme in Nederland' (2001). Ronald van Raak werd in 2001 docent aan de afdeling geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam.

Gaan we nog meer marktvrijheid introduceren, waardoor steeds meer mensen buiten de boot vallen? Of gaan we maatschappelijke solidariteit organiseren, om iedereen te laten deelnemen aan de samenleving? Dit is een ideologische keuze: is vrijheid de basis voor rijkdom, of is rijkdom een voorwaarde voor vrijheid? Ik weet in ieder geval dat vrijheid en armoede niet samengaan. (uit: ‘Op zoek naar vrijheid. Een filosoof in de politiek’ (2012)

In 2000 werd Ronald van Raak actief binnen de SP en ging hij werken voor het Wetenschappelijk Bureau, waar hij later directeur van zou worden. Hij schreef essays over filosofen in Nederland, onder meer in 'Oud licht op nieuwe zaken' (2003). Ook schreef hij boeken over het socialisme in Nederland: 'Socialisme. What's left'(2004), 'Het rijke rooie leven'(2006) en 'Socialisme. Mensen achter de idealen'(met Sjaak van der Velden, 2008). Met Jan Marijnissen scheef hij het boekje 'Modern Socialisme' (2008). In 2001 werd Van Raak lid van het Partijbestuur van de SP.

Je zegt dat je kosmopolitisch bent, maar ondertussen ben je bang voor mensen uit Diemen-Zuid. Zij die zo opgeven van hun eigen kosmopolitisme, koesteren vaak een abstracte solidariteit met mensen in Afrika of Afghanistan, maar hebben een angst voor mensen en hun opvattingen uit de achterstandswijk. (uit: ‘Op zoek naar vrijheid. Een filosoof in de politiek’ (2012)

In mei 2003 werd Ronald van Raak gekozen in de Eerste Kamerfractie van de SP. In november 2006 maakte Van Raak de overstap naar de Tweede Kamer, waar hij zich bezighoudt met Binnenlandse zaken, Antilliaanse zaken, Koningshuis en Algemene Zaken. Van Raak is getrouwd, en woont in Amsterdam.

Boek

De ‘Ethica’ van Spinoza, de zeventiende-eeuwse Nederlandse filosoof. Dit boek gaat over God, over de wereld en over de mens, over moraal, politiek en esthetiek. Spinoza schreef een rationele filosofie over alles, waarbij hij de mensen leert om zo veel mogelijk hun leven in eigen hand te nemen. Dit spinozisme is van grote invloed geweest op de socialistische beweging in Nederland.

Film

Harry Potter. Alle delen. Een zo op het eerste gezicht overzichtelijke wereld van goed en kwaad, waar bij nader inzien alles toch heel anders in elkaar blijkt te zitten. En goed en kwaad nauw met elkaar zijn verbonden.

TV-programma

Elke natuurfilm. Ik kan geen genoeg krijgen van al die wezens met wie wij de aardbol delen, maar die ik in het dagelijkse leven nooit tegenkom.

Muziek

Ik ben dol op Nederlandstalige muziek, vooral de ‘piratenmuziek’ van de jaren tachtig. Deze muziek had mijn vader vaak opstaan in zijn duivenkooi. Deze muziek past bij het onbekommerd wachten tot de duiven terugkomen.

Sport

Schaatsen. Vooral de 10 kilometer. Dat is de enige tv-sport waarvoor ik thuis blijf. Ook snooker op de BBC scoort hoog.

Gerecht

Boerenkool met kaas, spek en worst. Dit is het enige gerecht dat ik echt goed kan maken. In Amsterdam is het bijzonder exotisch.

Vakantiebestemming

Ik hou van steden, van strand en lekker eten. Sommige plaatsen hebben alledrie. Zoals Barcelona.

Kunst

De toneelstukken van Bertolt Brecht, vooral de Driestuiversopera. Toneel is voor Brecht een soort laboratorium, waarin hij mensen toont in verschillende situaties. Hij laat zien hoe slechte omstandigheden slechte mensen maken. In de Driestuiveropera is de gangster Mackie Messer niet slechter dan de mensen die hij besteelt en bedriegt. Met prachtige liedjes.

Woonplaats

Amsterdam. De stad waar iedereen klaagt, maar niemand weg wil.

Wat vindt je thuisfront van je Tweede Kamer-lidmaatschap?

Mijn vrouw herinnert mij er vaak aan dat politiek meer is dan het werk in de Tweede Kamer.

Zit politiek in je familie?

Mijn ouders stemden vroeger trouw PvdA, ‘de partij van Joop den Uyl’. Mijn vader is overleden. Voor mijn moeder is de SP nu de partij van spreiding van kennis, macht en inkomen.

Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen?

In 2000 ben ik gaan werken voor het Wetenschappelijk Bureau van de SP, naast mijn werk aan de Universiteit van Amsterdam. Terwijl anderen riepen dat politieke partijen waren achterhaald, ideologieën uit de tijd waren en ledenorganisaties zouden verdwijnen, was hier een trotse partij, met heldere beginselen en actieve leden. De SP wilde zich als enige niet aanpassen aan de neoliberale tijdgeest, maar die bestrijden. Daar wilde ik bij zijn. En ik ben trots dat we al zoveel hebben bereikt.

Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?

Ferdinand Domela Nieuwenhuis, in 1888 de eerste socialist in de Tweede Kamer. Deze predikant hechtte aan zijn sociale idealen, boven de zekerheid van instituties. Toen hij zich niet meer kon vinden in de kerk legde hij zijn ambt neer. Toen hij twijfelde aan het nut van het Kamerwerk gaf hij zijn zetel op. Mensen moesten niet vertrouwen op predikanten of Kamerleden, maar ook zichzelf organiseren en hun lot in eigen hand nemen.

Wat zou je grote succes in het Kamerwerk zijn de komende periode?

Dat gaat niet over een wet of een regel. Ik zou graag zien dat politici weer meer verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving. Je kunt niet concurrentie organiseren en vervolgens klagen dat mensen asocialer worden. Of zeggen dat je niet gaat over publieke diensten, die je zélf hebt verzelfstandigd.

Wat zou je doen als je morgen 100.000 euro wint in de loterij?

Deelnemers betalen meer aan loterijen dan loterijen aan de deelnemers uitkeren. Een loterij is geen goede manier om je lot in eigen hand te nemen.

Hoe ga je je ontspannen na een zware dag in de Tweede Kamer?

Met een warm bad en een koud biertje.

Ronald van Raak op SP.nl