Tweede Kamer Woordvoerder Sociale zaken

Paul Ulenbelt

'Ik geef de hoop op een beter Nederland niet op.'

Paul Ulenbelt

Biografie

Paul Ulenbelt werd 1 april 1952 geboren in Haaksbergen (Twente). Hij ging via de HBS-B in Hengelo naar de Universiteit in Groningen om arbeids- en organisatiepsychologie te studeren. In 1991 promoveerde hij bij de Universiteit van Amsterdam op factoren die de blootstelling aan chemische stoffen op het werk beïnvloeden.

Wij willen geen maatschappij waarin mensen kunnen worden afgedankt, waar ze wegwerpwerknemers worden. Bescherming tegen onrechtvaardig ontslag is een kwestie van beschaving.

In 1972 werd Ulenbelt voorzitter van de Groninger Studentenbond en leidde massale acties tegen de verhoging van de collegegelden en voor verbetering van het onderwijs. Ook was hij actief in de strijdbare arbeidersbeweging van de provincie Groningen. Van 1976 tot 1981 was hij secretaris van de jongeren organisatie van het NVV, de socialistische voorloper van het FNV. In 1981 maakte hij de overstap naar de Wetenschapswinkel van de Universiteit van Amsterdam en vanaf 1986 werd hij hij onderzoeker bij de faculteit Medicijnen van de Universiteit van Amsterdam (Arbeidsgezondheidkunde) en promoveerde in 1991 op factoren die de blootstelling aan chemische stoffen op het werk beïnvloeden. Het proefschrift toonde aan dat veel officiële grenswaarden voor chemische stoffen beïnvloedt waren door Amerikaanse chemische concerns. Meer dan 100 van de 800 grenswaarden werden daarna door de overheid herzien.

Ik vind het stuitend dat een caissière bij een supermarkt op haar 20e wordt ontslagen omdat ze dan te duur wordt.

Vanaf 1991 tot 2000 werkt Ulenbelt bij de Industriebond FNV en later bij FNV Bondgenoten, op het terrein van arbeidsomstandigheden en sociale zekerheid. In 1999 neem hij het initiatief tot oprichting van Bureau Beroepsziekten van de FNV en leidde dat tot 2004. In 2004 wordt Ulenbelt medewerker sociale zaken bij de Tweede Kamerfractie, en mei 2005 trad hij toe tot het partijbestuur. Bij de verkiezingen van november 2006 werd Ulenbelt Tweede Kamerlid voor de SP. 

Ulenbelt woont in Leiden en heeft sinds 1979 een bestendige LAT-relatie en een zoon.

De favorieten van Paul

Boek

Kaputt (1944),  Curzio Malaparte, een facistische Italiaanse journalist die met het Italiaanse leger de Sovjet Unie intrekt en de waanzin van de oorlog beschrijft.

Film

Once Upon a Time in the West (mei 1969), een 'spaghetti western' van Sergio Leone. 

Tv-programma

Nieuwsuur

Muziek

R.E.M. En classic rock.

Sport

Zeilen en wielrennen.

Gerecht

Boerenkool met spek en worst.

Vakantiebestemming

Frankrijk, de Morvan, een ontzettend rustig natuurpark ter hoogte van Dijjon.

Kunst

Industriële architectuur van 19e en 20e eeuw. 

Zit politiek in je familie?

Niet echt. Mijn opa was een actieve anarchist, zijn dochter en mijn vader waren liberaal.

Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen?

Sinds GroenLinks is opgericht stem ik SP. De enige partij die de normen, waarden en intenties van de linkse en arbeidersbeweging heeft weten toe te passen in deze tijd. 

Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?

De februaristaking op 25 februari in Amsterdam en omgeving tegen de deportatie van Joden. 

Wat zou je grote succes in het Kamerwerk zijn de komende periode?

Als de flexibilisering van arbeidscontracten een halt wordt toegeroepen en een caissière van 20 jaar bij een supermarkt na drie contracten van een jaar niet ontslagen wordt en vervangen wordt door een 17 jarige.

Wat zou je doen als je morgen 100.000 euro wint in de loterij?

Mijn houten zeilboot, een BM uit 1984, laten renoveren voor 10.000 Euro en de rest besteden aan een goed doel.

Hoe ga je je ontspannen na een zware dag in de Tweede Kamer?

Op de bank een biertje drinken.

Paul Ulenbelt op SP.nl